• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

ברית בשבת, כאשר יש קרובים שאינם שומרי שבת

הרב שמואל אריאל

י"ח כסלו תשע"ו
שאלה
בשעה טובה ומוצלחת ילדתי בן ביום שבת. הברית אמורה להתבצע ביום שבת אך מכיוון שהמשפחה של בעלי לא שומרת שבת ואבא שלו אמור לשבת סנדק והוא נוסע בשבת מה עלי לעשות? בכל זאת לעשות ביום שבת את הברית או האם אפשר לדחות אותה ליום ראשון?
תשובה
שלום וברכה, ומזל טוב! בין פוסקי זמננו ישנה מחלוקת מה לעשות במצב שקיום הברית בשבת יגרום לאורחים לחלל את השבת. יש הסוברים שבמצב כזה עדיף לדחות את הברית ליום ראשון (עי' שו"ת שבט הלוי חלק א' סימן ר"ה, וחלק ד' סימן קל"ה), אבל פוסקים אחרים כתבו שאין לדחות את המילה, משום שאנו צריכים לקיים את המצוה בזמנה, ומה שאנשים אחרים יחללו שבת בעקבות זאת, הרי זו אחריות שלהם ולא שלנו (עי' שו"ת מנחת יצחק חלק ג' סימן ל"ה, ושו"ת ציץ אליעזר חלק ו' סימן ג'). ומסתבר כדעה זו. כאשר עורכים את הברית בשבת, ישנה כאן מורכבות: אם יבואו אורחים מעצמם בשבת, אין זו אחריות שלנו, אולם אין אנו יכולים להזמין את האורחים לאירוע כאשר אנו יודעים בבירור שהם יבואו בנסיעה בשבת. נראה אם כן, שהדרך הטובה ביותר היא להודיע לבני המשפחה שהברית עצמה תיערך בשבת בחוג מצומצם, וסעודת הברית תיערך במוצאי שבת. באופן זה יוכלו כולם להשתתף בשמחה, ואם מישהו יחליט בכל זאת לבוא בשבת לברית עצמה, אין זו אחריותם של בעלי הברית. דרך אחרת, שהיא פחות פשוטה הלכתית ומעשית - לערוך גם את הסעודה בשבת, ולהודיע לבני המשפחה שהם מוזמנים לשהות עמכם במשך כל השבת. באופן זה, כל אחד יעשה את ההחלטה שלו, אולם אתם מצידכם הזמנתם אותם באופן שמאפשר להם לשמור שבת. כמובן, ההזמנה צריכה להיות ריאלית, שבאמת מבחינתכם תהיה אופציה לארח את כולם. לגבי הסנדק - זו בעיה יותר מורכבת, שכן כאשר אתם מכבדים אותו בסנדקאות אתם מזמינים אותו במפורש להיות נוכח בברית עצמה. יש להזמין את ההורים לשהות עמכם בשבת, ולהסביר שלא שייך לעשות מצווה של סנדקאות כאשר היא כרוכה בעבירה של חילול שבת, בתקווה שהדברים יתקבלו על ליבם. אם הם יעדיפו להישאר בביתם, תכבדו אדם אחר בסנדקאות, ובעז"ה בפעם אחרת תכבדו את האב. אם בסופו של דבר ההורים יחליטו לבוא בשבת, אין זו אחריות שלכם.