• ריבית, השקעות ובנקים

משכנתא מסלול פיתוי

הרב מרדכי גרוס

כ"ב שבט תשע"ו
שאלה
בלקיחת משכנתא יש אפשרות לקבל מהבנק ריבית נמוכה על חלק מסויים - יחסי מכלל ההלוואה . שאלתי :אם יש לי הון עצמי האם מותר לקחת מהבנק סכום כסף גדול יותר מהצורך כדי להגדיל את החלק היחסי שהוא הזול מתוך המסלולים בידיעה שמיד אח"כ אשתמש בהון העצמי כדי ליפרוע את הכסף שלקחתי מראש יותר מהצורך ואפרע אותו במסלולים האחרים ,כך שנשאר לי חלק גדול יותר בריבית נמוכה. זה מושג ידוע בשם "מסלול פיתוי". מסתבר שהבנקים יודעים את האפשרות הזו , כי יועצי משכנתאות משתשמים בו לפעמים. אבהיר כי אין הגבלה של הבנק שמונעת לעשות את זה ויש מצבים אמיתיים שאדם מקבל סכום גדול ויכול לפרוע באיזה מסלול שהוא רוצה. שאלתי מצד הדין וכן מצד המוסר , כל האפשרויות בצורת הלקיחה והפירעון הם רגילים רק הכווונה לקחת ולהחזיר מיד היא השאלה.
תשובה
שלום וברכה, מותר לקחת סכום גדול מהצורך, בידיעה שמיד אח"כ תשתמש בהון העצמי כדי לפרוע את הכסף הנוסף שלקחת מראש. בתנאי שלא חתמת או אמרת לבנק דברים שמורים על כך שלא תעשה כן. הבנק מחשב את כל האפשרויות, וכשמשאיר פתח לאפשרות כזו, משמע שהוא מאפשר זאת. בברכה, הרב מרדכי גרוס.