ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- פרשת שבוע ותנ"ך
- חומש בראשית
- וישב
- ספריה
- יש שואלים
- גאולה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
ר' אברהם בן דוד
מעשה אבות סימן לבנים. מה שקרה בין יוסף ואחיו סימן הוא למה שיקרה לעם ישראל במשך הדורות וגם קורה בדורנו. יוסף חולם "והנה אנחנו מאלמים אלומים בתוך השדה". וזה מזכיר את המזמור: "בשוב ד' את שיבת ציון היינו כחולמים", ובהמשך המזמור: "בוא יבוא ברינה נושא אלומותיו ". יוסף חולם שיש לו תפקיד בכיר בין האחים וזה גורם לאחיו לקנא בו ולשנוא אותו.
גם בדורנו המתנחלים חולמים על גאולת ישראל, חולמים חלומות משיחיים, והשמאל שונא אותם ואת חלומותיהם. יוסף מבקר את אחיו, יש לו דרישות מוסריות גבוהות והוא מביא את דיבתם הרעה אל אביהם. יוסף אהוב על אביו, ואחיו שונאים אותו "לא יכלו דברו לשלום". גם המתנחלים אידיאליסטיים חלוצים מוכנים להקריב למען העם והארץ, הם אנשים ערכיים מחנכים את הנוער שלהם לערכים, למידות טובות ולהקרבה. זה מעורר קנאה ושנאה, והשנאה כל כך עמוקה שהשמאל לא מוכן להיפתח לערוצי הדברות עם המתנחלים.
השנאה של אחי יוסף כל כך גדולה שהם רוצים להיפטר ממנו ומשליכים אותו אל אחד הבורות, אף על פי שיש בו נחשים ועקרבים, ולבסוף גם מוכרים אותו לישמעאלים. הם אומרים נראה מה יהיו חלומותיו. גם השמאל מסכן את המתנחלים, כביכול למען מטרה נעלה, כמו שחשבו אחי יוסף. השמאל מוסר את ישובי המתנחלים לישמעאלים, ואומר נראה מה יהיה על חלומותיהם של המתנחלים על ארץ ישראל השלמה. אך כאז כן עתה והאלוקים חשבה לטובה. אז התקיימו חלומות יוסף וגם עכשיו יתקיימו חלומות המתנחלים וחלום ארץ ישראל השלמה יהיה למציאות.
הגאון מוילנא אומר: נאמר על יוסף "ויכר את אחיו והם לא הכירוהו". כך גם כל תכונותיו של משיח בן יוסף שלא מכירים בהם. זהו מעשה שטן שמסתיר את תכונותיו ואין מעריכים את תפקידו ומזלזלין בו בעונותינו הרבים . ומוסיף ואומר: כידוע אויבי ד' ואויבי ישראל צוררים את הפעולות של אתחלתא דגאולה, שהם בנין הארץ וישובה וקיום המצוות בה. וזה שכתוב: אשר חרפו עקבות משיחך.
ואנו אין לנו אלא להישען על אבינו שבשמים ועל רצונו שאנו נעסוק באתערותא דלתתא ולעמוד איתן נגד כל ההפרעות והחרופין. ולבסוף הכול יהפך לטובה כמו שראינו אצל יוסף.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.














