ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- גאולה ונבואה
- תפקידנו במהלך הגאולה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
ר' אברהם בן דוד
בפרשה אנו חוזים במשבר ביחס לארץ ישראל. המשבר מתחיל מהיוצרות חלל בהנהגה. משה מסכים לתביעה העממית לשלוח מרגלים לראות את הארץ. בפרשה אנו רואים בפעם הראשונה, כיצד הלחץ הבא מלמטה, מהמון העם, עשוי להשפיע על מנהיגיו עד כדי חוצפת הדמוקרטיה "לחגוג".
יתכן שהסכמת משה רבנו נעוצה כבר בפרשה הקודמת, בה מגלים לנו חז"ל, לא תהיה הכניסה לארץ בהנהגת משה רבנו. יודע משה רבנו כי יש לבנות "מפלגת מאמינים", שתהיה ההנהגה העתידית, אשר תוביל את עם ישראל במשימה הקשה של מלחמה על כיבוש הארץ.
ישנן תקופות, בהן תלויה כל הצלחתו של עם ישראל בהמצאות מנהיג בעל שיעור קומה, שיהא בכוחו להוביל את העם כולו קדימה. אולם גם סכנה בצידה, ברגע בו יסתלק המנהיג, יפול העם משבר. כך קרה, בשעה שהתיר משה רבנו את היוזמה הציבורית, לבוא לידי ביטוי. לעומתו, בנין יציב יותר של העם, תלוי בהמצאות קבוצה גדולה של מנהיגים קטנים בעלי אמונה גדולה. כזו היתה דמותו של כלב בן יפונה, שלא התיימר להיות מנהיגם של כל ישראל, אולם בכוח נחישותו ואמונתו, הקרין דוגמא אישית על כל סביבותיו ובכך הדביק את כל עם ישראל בעוצמתו הרוחנית. כלב בן יפונה בא מלמטה, מתוך העם, לא כמנהיג המולבש מלמעלה.
בתחילת דרכו היה כלב במיעוט גדול. לשם המחשה, מאה מנדטים של חברי הכנסת היו בעד דחיית המלחמה על ארץ ישראל, ורק עשרים מנדטים עם מפלגתו של כלב. אולם בענייני אמונות, לא הכמות קובעת אלא האיכות. לפעמים הניצחון אינו מיידי, ונצרכות ארבעים שנה עד שתתנחל האמונה בלבבות העם כולו. אולם האדם המאמין לא יחוש לעיכובים שבגילוי אמונתו.
גם אנו בדורנו, עלינו ליטול עוז ותעצומות מכלב בן יפונה. עלינו מוטל להקים את מפלגת המאמינים העממית. זה הדבר שניסינו ליצור במעשה הקמת הישובים.
לנוער שלנו ישנו תפקיד חשוב בהצלחת האידאל להופיע. דעו, כי המבוגרים תולים בכם, בני הנעורים, תקוות רבות, במיוחד עתה, בימי החופש הגדול, שזמנכם בידכם להקדיש עצמכם לכך. הנוער, הוא הכוח המסוגל להתסיס ולבטא בצורה עממית את האמונה שיש בנו, המבוגרים. עתה המה ימי מבחן לתנועתנו. ב"ה, עמדנו השנה במבחנים רבים בהצלחה. אולם עדיין ארוכה הדרך לגאולה. גם כלפי פנים, יש לברר את אמונתנו לעומקה, ומכוח זה להדביק את כל שאר חלקי עם ישראל. נהיה כולנו תלמידי כלב בן יפנה אשר קרא: "עלה נעלה כי יכול נוכל לה".

הרב ש. יוסף וייצן
רב היישוב פסגות ור"מ בישיבת בית אל.

נתיבות עולם - הרב ש. יוסף וייצן אהבת הדומה והשונה - הרחבת החיים והעשרתם
נתיב אהבת ה' למהר"ל, פרק א' (2)
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עלייה רוחנית וסדר תיקון המידות
טהרת הנפש והמידות ח - י
השיעור עוסק בהדרכתו של הרב קוק לגבי המדרג הראוי בעבודת האדם, שבו לעיתים התעלות הדעת והשאיפה הרוחנית קודמות לתיקון המעשים והמידות בפועל. מודגש כי כאשר אדם נתקל במחסומים מעשיים או פסיכולוגיים, עליו להמשיך ולהתעלות בתחומים הרוחניים שבהם כוחו יפה, ומתוך כך יושפע ויתוקן גם עולמו המעשי והמוסרי.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

יסודות הש"ס מבוא עיוני לסוגיות השבת אבידה
השיעור עוסק בהבחנה היסודית בין חיובי מצוות (כגון מצוות עשה של השבת אבידה) לבין הגדרות משפטיות-ממוניות של דינים, בעלות ושמירה בדיני ממונות. עקרונות אלו משמשים כמבוא עיוני לפרק "אלו מציאות", תוך הדגמת יישומם בסוגיות מפתח כגון חיוב שומר אבידה, מכירת אבידה, ייאוש ושכר שכיר.

אורות ישראל ותחייתו תחיית כוחות האומה בארץ ישראל
אורות ישראל ותחייתו פרק ל'
השיעור עוסק בדברי הראי"ה קוק על כך ששיבת עם ישראל לארצו אינה רק שינוי מגורים חיצוני, אלא מהפכה רוחנית המוציאה לפועל את מכלול כוחות האומה הגנוזים. מודגש כי רק בארץ ישראל ניתן לחבר בין עוצמה גשמית לקדושה רוחנית ולהביא לפריחה אמיתית של נשמת העם.

בחירות תשפ"ז משמעות הבחירות לאור שלבי הגאולה
השיעור עוסק במשמעות יום הבחירות והקמת המדינה כשלב מתקדם בתהליך הגאולה, שבו עם ישראל עובר מקיבוץ גלויות פיזי לבירור רוחני ומוסרי. הדובר מדגיש כי הנהגת המדינה והחוקים צריכים לצמוח מתוך הרוח והזהות הישראלית-תורנית, ולא רק מתוך ניסיון להשתלב בין האומות

עין אי"ה - הרב משה גנץ מדרגות היראה, הענווה והלימוד האמיתי
שבת א, קס"ח
השיעור עוסק במהותה של יראת שמיים כבסיס הכרחי המשמר את לימוד התורה ומעניק לו עומק ומשמעות, גם כאשר בראשיתה היא מצומצמת ומעורבת בדמיון. בהמשך לכך מבאר הרב את חשיבות מידת הענווה ככלי המאפשר לאדם לפנות מקום לה' ולחוות שמחה ורוממות רוח בעולמו.














