ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- ספריה
- אבן העזר
- קידושין
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
מהו מעמדו של יהודי שנישא בנישואין אזרחיים בחו"ל והתגרש? בארץ אינו רשום אלא כרווק.
תשובה:
אם הנישואין האזרחיים היו עם גויה (לחומרת האישות עם גויה עיין תש' הרב אברהם זרביב באתר ישיבה), אין חשש של חלות קידושין והמעמד שלו הוא כרווק. אולם, אם מדובר בנישואין אזרחיים עם יהודיה והגירושין היו ללא גט שניתן ע"י ב"ד מוכר, ישנה בעיה ועליך לפנות לבה"ד האזורי על מנת שיסדיר מתן גט לחומרא.
מקורות וביאורים:
נישואין שנעשו על פי תוקף הדין האזרחי באותה מדינה ולא נעשו כדין תורתנו באופן של חופה וקידושין, בהשקפה ראשונה היה נראה לומר שאין בנישואין אלו ממש, ואף גט אינם צריכים. אולם העלו הפוסקים כמה נקודות שאולי יש לחוש להם, ונזכיר כאן את הנקודות העיקריות 1 :
א. אשה המיוחדת לאדם מסוים ועומדת תחתיו ללא כתובה חופה וקידושין מוגדרת כפילגש, וישנם פוסקים המצריכים גט לפילגש (שו"ת ריב"ש שצ"ח בשם רבו ר' חסדאי, צמח צדק אהע"ז קל"ח). את מעמד האשה שנישאה בנישואים אזרחיים ומיוחדת רק לבעלה יש להשוות לפילגש ואם כן לדעת פוסקים אלו צריכה גט.
ב. כשם שבבן נח ישנה אישות ללא חופה וקידושין מדין "ודבק באשתו ולא באשת חברו", כך גם בישראל. לכן, אף אם אין בנישואין אזרחיים גדר איסור של אשת איש, יש בה גדר קניין כמו באישות של בן נח, ועל כן צריכה גט (ולשון הגט יכלול רק שמסולקת ממנו, אך אין צריך שיכלול שמותרת לכל אדם) (ר"י רוזין שו"ת צפנת פענח א', כ"ו-כ"ז).
ג. גם אם לא היו קידושין בטבעת יש לחוש שמא קידשה בבעילה, שהרי חזקה שאין אדם עושה בעילתו בעילת זנות, ובעל לשם קידושין.
ד. אין צריך כוונה לקדש בביאה ע"פ מצות התורה, אלא כיון שידוע שהוא לנישואין מאחר שנשאה בערכאות ממילא הוא כנתכוון לקניין אישות על כל הביאות שעשה (הרב יוסף אליהו הענקין, פירושי איברא).
אולם למעשה דחו הפוסקים את החששות הללו:
א. הדעה המצריכה גט לפילגש היא דחויה מן ההלכה (ריב"ש שם ובסימן ו').
ב. החידוש של הרוגצ'ובר לא נתקבל משום שאם אכן ישנן שני קניינים בקידושי אשה לא יתכן שלא יהיה איזכור לכך בגמ' ובראשונים (דבר אברהם ג', כ"ט). וכמו כן היקשה הגרא"י קוק (עזרת כהן ל"ח) מדברי הרמב"ם (מלכים ט', ח') לגבי בני נח "ומאימתי תהיה אשת חבירו כגרושה שלנו משיוציאנה מביתו וישלחנה לעצמה, או משתצא היא מתחת רשותו ותלך לה, שאין להם גירושין בכתב, ואין הדבר תלוי בו לבד, אלא כל זמן שירצה הוא או היא לפרוש זה מזה פורשין". אפילו אם נניח שדין נישואין אזרחיים כדין נישואי בן נח הרי צורת הפירוד היא ללא גט.
ג. מי שנישא בנישואין אזרחיים לא מחמת אילוץ אלא מרצונו ו"מתוך ההפקרות ובעיטה בדת ישראל חיים כבר, עליהם לא שייך לומר כלל החזקה של אין אדם עושה בעילתו בעילת זנות, ואין לחוש לקידושין אצלם" (שו"ת ריב"ש סי' ו', עזרת כהן שם). בדורות האחרונים אין מי שיודע את ההלכה של קידושין בביאה, וממילא אין חשש שיתכוונו לקדש בביאה (שרידי אש ג', כ"ב 2 ). ישנה גם בעיית העדים, שהרי המקדש בביאה צריך לעדי ייחוד ואם אין עדים אין חלות קידושין (ריב"ש שם ולא כדעת הרא"ה שיש אנן סהדי).
ד. יש טעם גדול לומר שלא ירצו להתקדש לפי דין התורה כדי לפטור עצמם מהדינים החמורים של אשת איש ומהצורך בגט, ומחרם דר' גרשום, וכן בפרוצים לזנות אין לחוש לקידושין, וכן משמע בשו"ע וברמ"א סי' קמ"ט (אגרות משה אה"ע א', ע"ד, וכן הגרש"ז אוירעבך במנח"ש תנינא סי' קכ"ז).
הלכה למעשה: למעשה המנהג היום בבתי הדין לחוש לדעת המחמירים להצריך לכתחילה גט למי שנישאו בערכאות, אלא אם יש חשש עיגון כגון שלא ניתן למצוא את הבעל, או במקרה ובאה לפנינו ורוצה להינשא לכהן, או שכבר נישאה בשנית ויש חשש ממזרות, במקרים אלו לא מצריכים גט ומתייחסים לנישואים האזרחיים כמעשה לא תקיף מבחינה הלכתית.
^ 1.להרחבה נוספת עיין אוצר הפוסקים כרך י' סימן כ"ו סק"ו, וכן כרך י"א עמ' 396, תחומין ב' עמ' 252, תחומין ג' עמ' 159.
^ 2.עיין עוד שו"ת שמע שלמה לראשל"צ הרה"ג שלמה עמאר שליט"א (חלק ה' אבן העזר סימן י"ט) שהעלה להתיר במקום הצורך להינשא ללא גט אף למי שנישאה נישואין ע"י רבנים רפורמיים.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.












