- שבת ומועדים
- הכשרת כלים וכשרות לפסח
כמובן, לגבי הרבה מן הכלים הללו ישנם דיונים בין הפוסקים, ויש דעות מחמירות יותר או מקילות יותר מן המופיע כאן; והבוחר יבחר.
תנור
לנקות (לא צריך לקרצף ממש, לכלוכים שרופים אינם מעכבים במקרה זה; ולפיכך גם לא צריך להשתמש בחומרים מיוחדים וחריפים, אלא ניקוי נורמלי).
להפעיל לחצי שעה בחום הגבוה.
הרשת של התנור – כנ"ל. להכשיר באותה הפעלה של התנור. בפסח אין להניח עליה מאכלים במישרין, אלא רק בתוך תבניות. (אם הניחו במשך השנה מאכלים במישרין, זה לא מעכב מלהכשיר ולהשתמש כנ"ל בפסח.)
התבניות – לא ניתן להכשיר. להשתמש בתבניות של פסח או חד פעמיות.
אם זקוקים לתבניות בתור מחזיקים (התבניות של פסח לא מותאמות לתנור, ואין מספיק רשתות) - אפשר להכשיר את התבניות כמו הרשת, לעטוף בנייר כסף, ולהשתמש בהן כמחזיקים לתבניות של פסח.
פלטה
לנקות את הפלטה, ולהפעיל אותה למשך כשעה-שעתיים כאשר היא מכוסה בנייר כסף. לאחר מכן להסיר את הנייר, ולהשתמש בימי החג ללא נייר כסף. (שימוש עם נייר כסף מגביר את החום ועלול לגרום לדליקה. לכן לא מומלץ להשאיר לכל החג עם נייר כסף. אבל בזמן ההכשרה הפלטה בהשגחה, כך שאין חשש. הכיסוי מגביר את החום ומביא את הפלטה לדרגת חום של "ליבון קל".)
במשך החג ניתן להניח סירים וכדומה על הפלטה ללא חציצה, אולם אין להניח מאכלים במישרין על הפלטה. (גם אם במשך השנה הניחו מאכלים במישרין, עדיין מותר להשתמש בפלטה על ידי הכשרה כנ"ל, כאשר בחג לא יניחו עליה מאכלים במישרין.)
כיור
לספרדים – מעיקר הדין אפשר להקל בכיור בניקוי בלבד. ויש שהחמירו גם להגעיל, אבל מתירים להגעיל גם כיור חרסינה.
לאשכנזים:
כיור נירוסטה או חומרים פלסטיים (סיליגרניט וכדומה) – לנקות, ולשפוך עליו מים רותחים. (לשפוך בתחילה על הקרקעית, ואז לעבור לדפנות הכיור.)
לפני ההכשרה יש להמתין 24 שעות ללא שימוש בחמץ חם. (את הניקיון אפשר לעשות בתוך ה-24 שעות).
כיור חרסינה – הדרך העיקרית היא שאין אפשרות להכשיר בהגעלה. אז הפתרון הוא אחד משנים:
א. להניח משטח על הקרקעית, או כיור פלסטיק שיושב בתוך הכיור וחוצץ בין הכלים לבין הכיור.
ב. להשאיר את הכיור כרגיל, ובימי הפסח להקפיד שלא לשפוך מים חמים (שהיד סולדת בהם) כאשר יש כלים בכיור. (אם בטעות ישפכו כשיש כלים, זה לא יאסור אותם.)
שיש
לספרדים – כנ"ל, מעיקר הדין אפשר להקל בניקוי בלבד, ויש שהחמירו גם להגעיל.
לאשכנזים:
לנקות, ולשפוך מים רותחים מקומקום. לפני ההכשרה יש להמתין 24 שעות ללא שימוש בחמץ חם. (את הניקיון אפשר לעשות בתוך ה-24 שעות).
אם מדובר ב"שיש קיסר", אז אין לשפוך מיד מים רותחים, כי זה עלול לגרום נזק. לשפוך מים חמימים, לנגב, ואז לשפוך מים רותחים.
לחילופין, אפשר לכסות את השיש, במקום להכשיר.
מדיח
להמתין 24 שעות אחרי השימוש האחרון (את הניקיון אפשר לעשות בתוך ה-24 שעות).
לנקות היטב (חלל ההמדיח הוא נקי בדרך כלל, אבל במקום המפגש של הדלתות עם ה"משקופים" לא.)
לפרק את המסננת עד כמה שניתן, ולנקות היטב.
לשפוך למסננת אקונומיקה, ולהפעיל כך בחום המקסימלי (ללא סבון). (לא כדאי להשתמש באקונומיקה שעושה קצף – זה עלול לשבש את פעולת המדיח)
להפעיל שוב בחום המקסימלי, עם סבון.
אם אפשר - להוציא את הרשתות ולשפוך עליהן מים רותחים מקומקום.
כיריים גז
החצובות - שתי אפשרויות:
א. ליבון קל - להעביר על האש, שכל חלק ישהה כמה שניות (הרבה פעמים יש לחצובה רגליות מגומי – אם כן צריך להסיר אותם).
ב. לעטוף בנייר כסף (עבה, או כמה שכבות).
(שתי האפשרויות הן חליפיות, או ליבון או עטיפה, לא צריך את שניהם. וכמובן בשתי האפשרויות יש לנקות קודם.)
התחתית שמתחת לחצובות - מצד הדין לא חייבים להכשיר, אבל אם ייפול לשם בפסח מאכל או כלי חם (מזלג וכד') תהיה בעיה, בפרט לאשכנזים. אז כדאי לכסות בנייר כסף (עם חורים בשביל המבערים).
המבערים - לנקות ולהדליק לזמן קצר.
כיריים קרמיות
לנקות את המשטח
להדליק את כל ה"להבות" למשך כעשר דקות.
בשאר השטח, שבין ה"להבות", לשפוך מים רותחים.
(לספרדים שמקילים בכלי זכוכית, אפשר להסתפק בניקוי בלבד.)
כיריים חשמליות
(מן הסוג הישן, עיגולי מתכת מוגבהים)
לנקות, ולהדליק בחום הגבוה לכעשר דקות.
לאשכנזים כדאי גם לצפות את המשטח התחתון בנייר כסף, כדי שאם ייפול לשם כלי חם או אוכל חם הוא לא ייאסר.
כיריים אינדוקציה
לנקות את המשטח.
להניח על כל אחת מן ה"להבות" סיר רחב ככל האפשר ולהפעיל למשך עשר דקות. (אפשר לעשות את ההכשרה גם עם סיר חמץ, בתנאי שהוא נקי ולא השתמשו בו לחמץ ביממה האחרונה).
בשאר השטח, שבין העיגולים הללו שהוכשרו, לשפוך מים רותחים.
(יש שמחמירים להניח משטח חוצץ על גבי הכיריים. לאשכנזים יש בזה מעלה, אבל אין חיוב לקנות את זה, אפשר גם להכשיר כנ"ל.)
(לספרדים שמקילים בכלי זכוכית, אפשר להסתפק בניקוי בלבד.)
מיקרוגל
לנקות היטב, ולהרתיח במיקרוגל קערת מים עד שיצטברו הרבה אדים על תקרת המיקרוגל.
לפני ההכשרה יש להמתין 24 שעות ללא שימוש בחמץ חם. (את הניקיון אפשר לעשות בתוך ה-24 שעות).
את הצלחת של המיקרוגל - להגעיל (בתוך סיר גדול).
בנוסף, לכתחילה עדיף להשתמש במשך החג כאשר המאכלים מכוסים (לא צריך כיסוי הרמטי, מספיק מכסה על קערת האוכל).
מיחם
את המיחם עצמו לנקות, למלא לגובה המקסימלי ולהרתיח.
המכסה: אם לא הניחו עליו חמץ, הוא מוכשר באותה הרתחה. אם במשך השנה הניחו עליו חמץ במישרין (לא בתוך כלי): לחלק מהדעות אפשר להגעיל את המכסה (בתוך סיר גדול), ואם רוצים לצאת ידי כל הדעות אפשר לוותר בפסח על המכסה ולכסות בנייר כסף.
מנגל גז
את הרשת לא ניתן להכשיר בהפעלה העצמית של המנגל. צריך למצוא רשת אחרת, או ללבן את הרשת בברנר ("כלב גז").
בשאר גוף המנגל - יש לראות שאין לכלוכים בכמות משמעותית, בפרט לא בנקודות שעליהן יושבת הרשת. לסגור את המכסה ולהפעיל לחצי שעה בחום הגבוה. לכלוכים שרופים לא מפריעים להכשרה, וכן לכלוכים שלא היו שרופים לגמרי אבל אחרי הליבון נשרפו לגמרי זה בסדר. אם רואים שנשארו עדיין לכלוכים שלא נשרפו לגמרי, להפעיל לזמן נוסף.
איך מכשירים מיקרוגל?
הרב יוסף צבי רימון | ניסן תשע"ח
רגע לפני שזורקים את כל החמץ מהבית
ארגון כושרות
הנחיות להכשרה של כלים לפסח במטבח
הרב שמואל אריאל | ניסן תשפ"ד
דיני הכשרת כלים לפסח
"קול צופייך" - גליון 351
הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | ניסן תשס"ו
איך עושים קידוש?
איך נדע שהלב שלנו במקום הנכון?
הנס של השמן המיוחד של יעקב אבינו
להתיחס בכבוד
מהו הדבר המרכזי של ארץ ישראל?
הדלקה וכיבוי ביום טוב
איך ללמוד גמרא?
אי אפשר להילחם ברע בלי להביא חלופה!
האם מותר לפנות למקובלים?
כיצד מתחזקים באהבת ישראל?
מתנות בחינם