• כיבוד הורים וקיום מצוות

היתמודדות עם הורים בחזרה בתשובה

הרב יצחק גרינבלט

י"ח סיון תשע"ו
שאלה
שלום רב לכבוד הרב , אני חוזרת בתשובה בארבע שנים האחרונות, אני מגיעה ממשפחה מסורתית שמקבלת את זה בסדר , אך עד כה עשיתי זו בצורה לא מתלהמת ולאט לאט כך שהכל התקבל בסדר ,אני גם לא מבקשת מהם לעשות בשבילי אף פעם משהו במיוחד , אם הם מכבדים אז מה טוב . אני מרגישה שאני מאוד רוצה ללכת למדרשה , אני מרגישה שממש זה המקום שלי ושם תהיה לי האפשרות להקים בית של תורה אמיתי כמו שאני באמת חולמת, זה ממש חלום חיי ומה שאני יקבל שם אין ספק שיהיה בסיס חזק לבית שייבנה לי בעזרת השם . אני אמנם בת 24 אבל כל כך מטריד אותי תגובת הוריי , סיפרתי לאימי היא לא מתנגדת אבל היא גם לא שמחה ממש ולא כייף לי ללכת ככה שזה מעציב אותה . מצד אחד אני אומרת שאלו בעצם החיים שלי ואני בונה את עצמי למקומות שאני שואפת להגיע ואני כבר גדולה וגם אם הורים שלי לא יהיו הכי שמחים . מצד שני אני כל הזמן רואה בהלכות של כיבוד הורים שלימוד תורה עולה על כיבוד הורים במידת הצורך , אך אני אישה ואני לא באמת לומדת תורה ולא מחויבת בזה. האם אני צריכה ללכת ? * ועוד שאלה קטנה הכלים בבית אינם טבולים ואם אני ילך לטבול הוריי לא יקבלו זאת בעיין יפה ועוד יותר אם אני יתחיל לאכול בחד פעמי , עד כמה האיסור לאכול בכלים אלו ?
תשובה
שלום לך. קראתי את מכתבך ומאוד התרגשתי. זכית לעבור תהליך מאוד נפלא, ובמשך שנים את ממשיכה בתהליך, מתוך סבלנות ומתוך כיבוד הורים ממש נפלא. פשוט עונג גדול לראות זאת. זה לא מובן מאליו, זה ממש לא אצל כולם כך, את ממש נפלאה! מרגש ומרשים מאוד. המשיכי בסבלנות, המשיכי בקשר טוב עם ההורים במה שאת עושה ובעזרת ה' הם עוד יעברו גם כן תהליך נפלא כמו שלך. אמנם לא תמיד דבר זה מספיק. לפעמים יהיו לך דברים שאת רוצה, וקשה יהיה שכולם יהיו מרוצים, שכולם ישמחו איתך. יש דברים שאת במקום שלך צריכה לעשות את מה שאת מאמינה, את מה שאת שואפת ורוצה ולעשות זאת מתוך הבנה שהאחרים לא נמצאים במקום הזה וזה בסדר. את רוצה ללכת ללמוד במדרשה, וזה יקדם אותך בחיים בדברים שהם מאוד חשובים לך, אז לכי על זה, ויחד עם זה תנסי ללכת על זוגיות, להתקדם בחיים גם בתחום הזה ובעזרת ה' הדברים יבואו בשילוב. ההורים שלך יכולים לקבל גם דברים שהם היו מעדיפים אחרת, והגיוני מאוד שאמא שלך הייתה רוצה משהו אחר שתעשי, אבל אין זה אומר שאת צריכה לעשות את מה שהיא רוצה, אלא את צריכה להאמין ולהמשיך באמת שלך, מתוך כבוד, מתוך הבנה, ויחד עם זה לעמוד על שלך. מותר לך וחשוב לעשות זאת, אחרת תיכנסי כל הזמן למשבצת של ריצוי האחר. לכי למדרשה והסתפקי בתגובה של אמא שלך שלא הייתה התנגדות, ובעזרת ה' כשהיא תראה כמה זה תורם לך היא תפתח את השמחה שלה לתחום, וגם אם לא, זה בסדר. ביחס לטבילת כלים, אני מאמין בדיבור על הדברים. דברי עם אמא שלך על הקושי שלך שהכלים לא טבולים, ושאת מאוד תשמחי לעשות את התהליך הזה, את תיקחי על עצמך את האחריות ותטפלי בכך וזה לא מפריע להם בכלל. חשוב לדעת שלפי ההלכה, הואיל והכלים האלו לא שלך, יש מקורות שאפשר לסמוך עליהם ולך להמשיך להתשמש בכלים האלו שלא טבולים, אך אם את מזהה אפשרות לעשות את השינוי, חשוב לנצל זאת, ולצעוד קדימה בתחום. גם לי בעבר היו חששות ביחס לטבילת כלים של המשפחה, ופעם אחת עברנו את הקושי הזה, והתברר שהוא באמת לא היו משמעותיים. היי חזקה והמשיכי במה שאת מאמינה, מתוך סבלנות ומתוך הבנת האחר ודיבור על הדברים ובעזרת ה' תראי הצלחה רבה. בברכה הרב יצחק גרינבלט.