• תורה, מחשבה ומוסר
  • איך וכמו מי לפסוק הלכה?

מעמד מרא דאתרא

הרה"ג דוב ליאור

י"א טבת תשע"ז
שאלה
האם נכון לומר שהרבנות הראשית לישראל היא המרא דאתרא ואסור לחלוק על פסקיה? (למשל בעניין העלייה להר הבית) מה התנאים ההלכתיים כדי לקבוע מיהו מרא דאתרא?
תשובה
לכל רב יש בעיר שלו יש גדר של מרא דאתרא בעניינים הכלליים של העיר, אבל לא בדינים פרטיים כמו איסור והיתר. כך גם לרבנות הראשית, בעניינים ציבוריים יש לה דין של מרא דאתרא. בנוגע להר הבית, הרבנות אף פעם לא דנה על זה, וגם הרב גורן בשעתו סבר שמותר לעלות, לכן אי אפשר לומר שהרבנות הראשית החליטה שההלכה היא שאסור לעלות, אלא שהם חוששים לכל מיני דברים.