• התרת נדרים

התרת נדרים

הרב יצחק בן יוסף

י"ד טבת תשע"ז
שאלה
בס"ד שלום ידוע לי שמנהג קבוע חשוב כנדר, האם יש מנהגים שמשקל החשיבות שלהם משתנה ממנהג למנהג, וכנגד כך משנה סוג ההתרה? לדוגמה: אני רווק ונהגתי תקופה ארוכה להניח תפילין דר"ת לכעת אני רוצה להפסיק. או לעומת זאת דברים קבועים שנהגתי להוסיף בתפילה ואחריה האם דורשים הפרה? האם התרת נדרים כללית שעושים בביה"כ של עשרה מול עשרה מספיקה לכך? או שצריך שמתירים יתנו דעתם לכוון על ההיתר המסוים, ובמקרה שלי, האם מספיק לומר לשלושה שיתנו דעת בסדר ההתרה הנ"ל? או שצריך התרה נפרדת בפני עצמה? תודה
תשובה
אם נהגת להניח תפילין רבנו תם צריך התרה וגם הפרקים שנהגת לומר. חשוב לומר על דברים שעושים מעבר לחיוב בלי נדר בתחילת עשייתם וכך אינו נחשב לנדר. צריך התרת נדרים על הכול, טוב לעשות התרת נדרים נפרדת ולפרט את הנדרים שאתה מבקש להתיר ולמה. אפשר לצאת בהתרה ציבורית.