• התרת נדרים

איך מתירים נדרים

הרה"ג דוב ליאור

ט"ז תמוז תשע"א
שאלה
1) מי יכול על פי ההלכה להתיר נדרים, באיזה גיל הכי צעיר אפשר כבר להתיר נדרים והאם יש בזה הבדל בין אשכנזים לספרדים? 2) איך מתבצעת התרת נדרים והאם יש הבדל בנוסח בין אשכנזים לספרדים? 3) בכל השנה שעושים התרת נדרים, צריך לומר נוסח מסוים ולעשות הכנות לזה או שאפשר להתיר את הנדר איך שרוצים גם ב 5 דקות, והאם גם בזה יש הבדל בין אשכנזים לספרדים?
תשובה
1. להתיר נדרים אפשר בכל גיל (מעל בר מצווה), אם המתיר למד את ההלכות. 2. העיקרון של התרת נדרים מבוסס על העיקרון שאם הנודר היה יודע את מה שהוא יודע עכשיו הוא לא היה נודר. לאחר שהמתירים מוודאים את זה הם אומרים שלוש פעמים 'מותר לך'. 3. רק לפני ראש השנה אומרים את הנוסח הארוך, כדי למנוע חלות של נדרים להבא וכו', אבל בנדר שאדם נדר ולאחר מכן הוא מתחרט, הוא בא בפני שלושה, אומר להם והם מתירים לו.