• שבת ומועדים
  • גוי של שבת

שמוש בגוי בשבת

הרב רואי מרגלית

ט"ו שבט תשס"ה
שאלה
שלום לכבוד הרב , האם מותר להזמין גוי שיכבה את החשמל בחדרם של ילדים (המנורה נותרה דולקת בחדרם). נקודת המוצא שלי היא שאני רומז לו רמיזה המותרת (כגון - "יש כאן אור חזק") ושאלתי נחלקת לשניים: 1. האם מותר לי לאפשר לו לעשות זאת שהרי למדנו בסימן רעו שאין ליהודי להתיר לגוי לבצע מלאכה האסורה בביתו (אלא אם נאמר שצורך שנת קטן היא כעין מקצת חולי) 2. האם אין כאן אסור הנאה ממלאכת גוי ? (שוב בהנחה שאין כאן צורך המתיר שמוש בגוי). הספק שלי נוגע לדין שאין אסור הנאה ממלאכת גוי אלא כאשר אני נהנה מהדבר (מהממשות) בו נעשתה מלאכתו (עובדה המתירה לקרוא מכתב שמעטפתו נקרעה ע"י גוי). האם נאמר שחושך הינו העדר ונתיר או שמא בשונה מהמכתב והמעטפה, נאמר שאני נהנה מעצם מציאותו של החושך אותו יצר הגוי ? תודה רבה
תשובה
ההלכה מתירה שבות דשבות במקום צער או חולי ולכן במקרה זה מותר לומר לגוי (אמירה לגוי מדרבנן) לכבות את האור (כבוי מדרבנן) לצורך הקטן. הרב רואי מרגלית.