• מיהו יהודי?

בירור יהדות

הרה"ג דוב ליאור

י"ד סיון תשע"ז
שאלה
שלום הרב, קראתי מאמר של הרב על עולי רוסיה בספר "על מדין-תשנ"ב". לדעת הרב, מי שבא ואמר שהוא יהודי נאמן מעיקר הדין, אלא שאנו עושים בירור נוסף על מנת לוודא שאכן הוא יהודי. רציתי לשאול מה הדין כאשר הבירור הנוסף אינו מספיק, מה מעמדו של אותו אדם? האם הוא גוי גמור, ספק גוי, או בדומה למה שמזכיר הרמב"ם בהלכות איסורי ביאה יג ט-י, שהוא יהודי אלא שאין משיאין לו אישה. הנ"מ היא לעניין צדקה, שבת, קבורה ועוד. תודה.
תשובה
מעמדו הוא ספק גוי וצריך לעבור גיור לחומרא, ביחוד היום שיש חשש שהוא אומר שהוא יהודי כדי לקבל סל קליטה וכיוצא בזה.