• שכנים ושותפים

שכן שהיזיק רכוש

הרב מרדכי גרוס

כ"ד אב תשע"ז
שאלה
שלום לרב. השכן מלמעלה זרק סיגריות שעשו לי מספר חורים ברשת ההצללה. האם מדין תורה אפשר לחייב אותו לקנות לי רשת חדשה, או רק פיצוי כלשהו? תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה, אם כתוצאה מהחורים, הרשת שווה פחות משוויה הקודם, המזיק חייב לשלם את הפער. גם אם אין פער בשווי. אם מקובל לתקן רשת שיש בה חורים מעין אלו שנוצרו בה, הניזק יכול לבחור לחייב המזיק לשלם את עלות התיקון של החורים, (תשלום זה של התיקון יהיה במקום חיוב הפער בשווי של הרשת.) לביאור הדברים, נקדים ביסוד חובת התשלום בנזקי ממון: בסיס שומת הנזק בנזקי ממון, נמדדת על פי חישוב הפחת שנעשה בערכו של החפץ הניזוק. כפי שמופיע בשו"ע (חו"מ שפז,א). במקרים בהם החפץ לא ירד בערכו, אי אפשר לשם הנזק לפי ירידת שוויו. אלא מחייבים המזיק לשלם את דמי תיקון החפץ. לדוגמא, מי שהשחית כותל בית חברו, באופן ששווי הבית לא ירד בעקבות החור בקיר. כלומר המחיר בו יימכר לא השתנה בעקבות הנזק. ישלם המזיק את דמי תיקון הכותל. כך שחישוב הפחת לפי שווי החפץ למכירה, נעשה רק אם אין אפשרות לתקן את הכלי אבל אם אפשר, ועומד לתקנו, רשאי הניזק לחייב המזיק לשלם דמי תיקונו כי בדבר העומד לתיקון אין עושים שומא רק לפי שומת פחת אלא אף לפי התיקון. כך פסק הש"ך (בשפז,א וצ"ח,יח באורך) ונזכר בהרחבה בחזון אי"ש (ב"ק סימן ו' סק"ג) בברכה, הרב מרדכי י. גרוס.