ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

אכילת חלב אחרי מעט רוטב בשרי | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


י"ט ניסן תשע"ח

אכילת חלב אחרי מעט רוטב בשרי


הרב שמואל אריאל

שאלה:
בס"ד
שלום,
ליקקתי טיפה אחת של שמן שבושל עם עוף שנזל על קופסת אחסון. השאלה האם אני בשרי. הש"ך כותב ששאריות של בשר במאכל פרווה לא הופכות את האוכל לבשרי, ואולי זה דומה. האם טעם הש"ך הוא שיש כאן ’ביטול’ ולכן כאילו אכל רק פרווה ואז במקרה שלי אני בשרי, או אולי ניתן לומר שבאופן כזה של טיפת שמן בשרית לא שייכים הטעמים לחכות שש שעות כיוון שאין עיכול בכמות כזאת ובוודאי שאין משהו בין השיניים?
האם ניתן לצרף לאשכנזים אם חיכו שעה או עברו לסעודה אחרת?

תשובה:
שלום וברכה!

נראה שגם במקרה זה יש להמתין לפני אכילת מאכלי חלב.

הרחבה ומקורות:

נפסק להלכה שנוהגים להמתין גם אם האדם לא אכל בשר ממש אלא תבשיל שיש בו רוטב בשרי (עיין שו"ע יו"ד פ"ט, ג, והגהת הרמ"א שם; קיצוש"ע ילקוט יוסף יו"ד פ"ט, סעיפים ל"ג, ל"ו). אמנם כפי שכתבת, הש"ך (שם ס"ק י"ט) היקל בתבשיל שהתבשל עם מעט שאריות בשריות, אך בפשטות אין זה מחמת מיעוט כמות הבשר, שכן לא מצאנו חילוק בין אכילת בשר בכמות גדולה או קטנה (עיין למשל בהגהת הרמ"א לשו"ע פ"ט, א – מדבריו משמע, שאם אדם מוצא מעט בשר בין השיניים ואוכל אותו, צריך להמתין אחר כך). אלא הטעם הוא משום שהשאריות הללו בטלות במאכל הפרווה, ובכגון זה לא נהגו להמתין. אך כאשר הרוטב עומד בפני עצמו, נראה שזה כמו המנהג הכללי להמתין אחר רוטב, ואין חילוק אם זו כמות גדולה או קטנה. ועיין כעין זה בקיצוש"ע ילקוט יוסף יו"ד פ"ט, לט, שמעט שומן של בשר מחייב המתנה.


השאלה "אכילת חלב אחרי מעט רוטב בשרי" נשאלה בהמשך לשאלה זו.


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il