• המתנה ביניהם

גבינות קשות בימינו

רבנים שונים

כ"ה אלול תשס"ח
שאלה
אני קראתי בקיצור שולחן ערוך שיש גבינות קשות שאחרי אכילתם צריך לחכות 6 שעות לאכילת בשר. מה זה הגבינות האלו, האם יש בדורנו גבינות כאלה?
תשובה
לגבי האיסור לאכול גבינה אחר בשר, כותב הרמ"א: "ויש מחמירין אפילו בבשר אחר גבינה, וכן נוהגין שכל שהגבינה קשה, אין אוכלין אחריה אפילו בשר עוף... ויש מקילין ואין למחות... מיהו, טוב להחמיר". מהי גבינה קשה שיש להמתין אחריה שש שעות? מבאר הט"ז שהכוונה לגבינה שעמדה שישה חודשים, וכן גבינה מתולעת. וטעם האיסור הוא מפני שטעמן של הגבינות האלו חזק מאוד, והוא משאיר טעם בפה לזמן רב. וככל שאחוז החומר היבש בגבינה גבוהה יותר, כך טעמם חזק יותר. לדוגמה: הגבינות הצהובות של 'תנובה' הבשלתן אורכת כחודשיים. אולם יש גבינות אחרות, כגון: פרמזן וקצ'קבל, שהבשלתן כשנה. למעשה כיום, יש בזה כמה שיטות: הרב אלישיב והרב וואזנר שליט"א סוברים שיש בכל גבינה צהובה להמתין שש שעות, שכן איננו יודעים בדיוק כמה זמן עומדת כל גבינה, ואין רישום כזה בכל חנות מכולת. אולם הגר"א קוטלר והגר"מ שטרן זצ"ל סוברים שכיום אין גבינה שצריך להמתין אחריה שש שעות. לספרדים, הרב בן-ציון אבא שאול סובר שיש להמתין שעה אחת בלבד, והרב עובדיה יוסף שליט"א סובר שאין צורך להמתין כלל. ולדעת המחמירים, אין הבדל בין גבינה צהובה רגילה לבין גבינה מותכת (משולש גבינה) או מלוחה, וצריך להמתין גם אחרי אכילת גבינה שנמסה כמו בפיצה. (מקורות: שו"ע יו"ד סי' פט, ב, בש"ך ובט"ז שם, ספר הכשרות פר' י, מט-נ ובהערות שם) הרב אלחנן לוין