ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

כשרות - מדוע צריך "הכשר"? | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


כ"ב אייר תשע"ח

כשרות - מדוע צריך "הכשר"?


הרב משה ליב הכהן הלברשטט

שאלה:
כבוד הרב,
אני מתקשה מאוד להבין מדוע רוב מוצרי המזון צריכים "הכשר": (אם אני קורא את התוויות),
רק כמויות קטנות של מרכיבים, כגון צבעי מאכל וחומרי טעם עלולים להיות לא כשרים, מתוך כל התבלינים וכו' רק חלקם אינם כשרים,
לכן, ראשית, אני חושב שיש להחיל את הדין של "בטל בשישים", ויתרה מזאת "מין במינו בטל ברוב".

שנית, גם אם מתייחסים לכמה מהרכיבים הלא כשרים כאל "מעמיד", עדיין אני חושב שההלכה היא שכאשר ישנם שני "מעמידים" ואחד מהם כשר זה בסדר. (ואני מאמין שלרוב המוצרים אין "מעמידים" לא כשרים בלבד.

שלישית, גם אם יש כמה מוצרים בשוק עם "מעמידים" לא כשרים בלבד, האם אין לנו להחיל על זה את הכלל של "בטל ברוב" ושלא נצטרך לחשוש שבדיוק במוצר המסויים הזה שאנו קונים יש את הבעיה הלא סבירה הזאת?

ואני לא חושב שזה נחשב מבטל איסור לכתחילה, ראשית משום שזה נעשה אך ורק לטובת של המוצר ולא על מנת לבטל, ושנית משום שזה נעשה בעיקר עבור גויים.

רב אחד השיב שההיתרים הללו נועדו רק לשעת הדחק, אבל הוא לא נתן לי שום מקור לכך.

האם תוכל לומר לי בבקשה אם דעתי נכונה או שגויה, ולהסביר מדוע?
תודה רבה.

תשובה:
בימינו עם התפתחות הטכנולוגיה המדעית המודרנית, ישנם רכיבים קטנים רבים הניתנים לתוך מוצרים שונים כדי לתת טעם, צבע, מרקם ומסיבות אחרות.

חשוב לדעת שיש מוצרים הבטלים ברוב, יש הבטלים בשישים, יש הזקוקים ל-61, יש הזקוקים ל-101, יש הזקוקים ל-201 ויש אחרים שאינם בטלים כלל אפילו אם יש 1000 כנגדם, כגון: בעלי חיים שלמים, בריה, חתיכה הראויה להתכבד, דבר שבמנין, דבר חשוב, טעם תבלין של איסור או דבר חריף של איסור, דבר שיש לו מתירין, דברים המעמידים, דבר קבוע הניכר במקומו, יין נסך ועוד.

לא תמיד ברור מרשימת הרכיבים מה יש בהם בדיוק.

מוצר בשוק אינו תערובת ולכן דיני ביטולים אינם חלים עליו.
כאשר מוצאים מוצר מזון לא מזוהה חלה עליו ההלכה של "כל דפריש מרובא פריש", אבל זה לא חל במקרה הזה כי זה אינו חל על ספק שיכול להיפתר בקלות על ידי בירור העובדות.

אכילת מוצרים המיוצרים ללא הכשר הוא בחשש אמיתי של איסורים, אלא אם כן ברור שאין כל ספק לגבי אף אחד מהחומרים.

"סבא רבא שלי ז"ל היה אומר - שהכי טוב להשיג אוכל מאנשים אמינים שניתן לסמוך עליהם, אבל אם זה לא אפשרי, לפחות שיהיה לזה הכשר טוב".

מייסד וראש תוכנית "יורו" להכשרת רבנים ומנהיגים לקהילות בארץ ובתפוצות

ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il