ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט
שאל את הרב הלכה שאלות כלליות

ברכת השניצל

הרב עזריה אריאלט תמוז תשע"ח
323
שאלה
לגבי השניצל יש לומר כי היום קיים בשוק הרב פירורי לחם במגוון גדול ובטעמים שונים וחוץ מענין המשביע או לא יש כאן ענין שנותן טעם יותר משובח לשניצל והופכו לעיקר. כתוצאה מזה משתנה טעמו ולכאורה ברכתו מזונות מדין עיקר וטפל. בברכה רבה
תשובה
שלום וברכה! להבנתי אין זה משנה, ובכל זאת ברכתו "שהכל". אעתיק פיסקה ממאמרו של אחי הרב שמואל, אליו ציינתי בתשובה הקודמת: נראה להגדיר כדלהלן: ישנו מצב שבו הדגן ושאר המינים הם שווים בתפקידם - כולם באים למטרה שווה, לשביעה ולטעם, וכולם ביחד מרכיבים את גוף המאכל ונותנים לו את שמו ומהותו. גם אם יש ביניהם הבדל כמותי, שזה מרובה וזה מועט, עדיין מבחינת תפקידם כולם שווים, כל מרכיב הוא חלק מעיקר המאכל, ובמצב כזה מברכים על המאכל כולו במ״מ. אולם יש מצב, שבו יש בין המינים הבדל תיפקודי - ישנו במאכל חלק ברור שהוא העיקר המובהק של התבשיל, הוא גופו של המאכל, והדגן אינו חלק מגוף המאכל, אלא דבר צדדי המשמש את העיקר. זהו למשל המצב בשניצל, שבו גוף השניצל הוא הבשר, והוא עיקר המאכל, ופירורי הלחם באים רק להוסיף טעם ופריכות לבשר. במצב כזה, פירורי הלחם הם טפלים באופן מובהק, ואין מברכים על המאכל במ״מ.
עוד בנושא שאלות כלליות

לא ניתן להעביר הודעה לרבנים באמצעות מערכת התגובות. לחץ כאן להעברת שאלתך לרב.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il