• משפט אזרחי (ערכאות)

תביעת נזיקין מתאגיד בית כנסת או מחברת הביטוח

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

ט אלול תשע"ט
שאלה
האם מותר לתבוע בית כנסת (שהוא תאגיד) כאשר הם התרשלו ומישהו נפצע קשה? (וכאשר בית הכנסת מבוטח?) כמו כן, מה הדין אם אדם מתכנן באופן כללי ליישב את המחלוקת מחוץ לבית משפט, אבל מגיש את התביעה כחלק מהתהליך להגיע להסדר מחוץ לבית המשפט?
תשובה
בית כנסת יש לתבוע בדין תורה בלבד (ע"פ שו"ע חו"מ סימן כו סעיף א). אם חברת הביטוח היא של נכרים, באופן עקרוני גם אותם יש לתבוע בדין תורה בלבד משום שהאיסור ללכת לערכאות של נכרים הוא גם כאשר יהודי מתדיין עם נכרי (שו"ת תשב"ץ חלק ב סימן רצ ממדרש ילמדנו – תנחומא ריש פרשת שופטים). אולם אם ברור שהם לא יסכימו להתדיין בדין תורה אלא רק בערכאות שלהם הרי שמותר לתבוע אותם בבית משפט (ע"פ שו"ע חו"מ סימן כו סעיף ב). גם במקרה זה ראוי לכתחילה להציע להם להתדיין בדין תורה ורק אחרי שיסרבו לפנות לבית המשפט. במקרה שמותר להגיש תביעה בבית משפט מותר לעשות זאת גם כחלק מטקטיקה של הגעה להסדר מחוץ לבית המשפט.