• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

ההורים מזמינים לראות איתם טלוויזיה בשבת

הרב יצחק גרינבלט

כ"ו טבת תש"פ
שאלה
הוריי לא שומרים תורה ומצוות.. הם בשבתות האחרונות מזמינים אותי לראות איתם טלוויזיה. אני אוהב לשמור את השבת אבל זו מצוות כיבוד אב ואם..מה עליי לעשות?
תשובה
בס"ד שלום רב. ממש שמחתי לשמוע שאתה אוהב לשמור שבת. זה ממש נפלא. אין ספק ששבת היא מתנה נפלאה שאבינו שבשמים נתן לנו, וכל מי שזוכה לשמור אותה זוכה באוצר נפלא ואין סופי. צודק אתה שגם מצות כיבוד הורים היא מצוה מאוד חשובה ולכן חשוב מאוד לעשות מאמץ כדי לשמוע להורים ולכבד אותם. אבל, יש כלל בהלכה שאומר שאם ההורים אומרים לאדם לא לשמור שבת - אסור לשמוע להורים בדבר זה. הסיבה לדבר היא שבאמת אין אדם שלא חייב לשמור שבת, גם הורים שלא שומרים שבת חייבים בשמירת השבת אלא שהם לא עושים את מה שהם צריכים. ולכן האמירה שלהם שלא לשמור שבת היא אמירה לא נכונה, שגם להם אסור לומר אותה, ובוודאי שאסור לקבל אמירה כזו ולשמוע אותה. במצב זה אמירה זו אינה חלק ממצות כיבוד הורים אלא אם שומעים להורים בכך רק מזיקים להם, פוגעים בהם. לכן, חשוב מאוד בעדינות, בכבוד להתחמק מכך, להסביר להם שמאוד לא טוב לך לעשות זאת, ושזה לא משמח אותך אלא מאוד מצער אותך, וכך דבר על הרגש שלהם שהם יוותרו לך על כך. אל תיכנס איתם למריבות, אלא בכבוד וברגש תשפיע עליהם. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.