• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

הכול מהשם - אז למה להוכיח אדם שעושה רע?

רבנים שונים

כ"ט שבט תש"פ
שאלה
השאלה: אם מישהו בא ואומר לי משהו רע, אז כיביכול זה לא ממנו, זה מהשם, אז אין לי למה להתעצבן עכשיו! יש גם עניין לבוא ולהגיד לו שמה שהוא עשה לא בסדר לבוא ולהוכיח אותו, השאלה היא למה אני צריך להוכיח אותו הרי זה מהשם הדבר שהוא עשה?
תשובה
שלום. ברור שהקב"ה מנהל הכל, ועם זאת הוא נותן לנו בחירה (אחרת אין משמעות לכל המעשים שלנו ולכל קיום המצוות, כי הרי זה הכל מהקב"ה...). ולכן צריך לשים לב: כשמישהו אומר לי משהו, אני יכול לנסות להבין איזה מסר הקב"ה מנסה להעביר לי, וממילא לתקן את עצמי. זה צד אחד. ועם זאת, כשמישהו עושה דברים לא ראויים, הרי הוא עושה זאת בבחירה שלו, וכשהוא טועה יש מקום להוכיח אותו (והתורה בעצמה אומרת לנו: הוכח תוכיח את עמיתך. כלומר: אל תסכימו לראות עוול במציאות, אלא תשאפו לתקן אותו). ולכן אנחנו גם מאמינים שהכל מהקב"ה, ועם זאת הבחירה בידינו להיות טובים יותר ולרצות שכך יהיה בכל המציאות. בהצלחה. הרב שמואל מינקוב