• כיפה

האם יש גודל הלכתי לכיפה

הרב נועם דביר מייזלס

י"א אייר תש"פ
שאלה
שלום לרב. האם זה משנה מה גודל הכיפה ע"פ ההלכה? כלומר האם צריך לחבוש כיפה בגדול מסוים.
תשובה
שלום וברכה. מעיקר הדין מספיק כיפה המכסה מקצת ראשו (כגודל כף ידו), והחובש כיפה המכסה את רוב הראש, תבוא עליו ברכה. מקורות והרחבה: מבואר בתרומת הדשן (ע"פ הב"י סי' צ"א) ונפסק בשו"ע (שם ד'), ובמ"ב (סי' ג' סק"ג), שמספיק כיסוי יד של חברו לעניין תפילה וברכות. ויש להעיר מה שכתב המ"ב (סי' ב' סקי"ב) שכשיש צורך ואין לו כובע, די במה שמכסה ראשו בידו, וטוב יותר למשוך את השרוול של הבגד ולכסות איתו את הראש, שבזה מועיל לכל הדעות, עיין שם. מכל מקום ניתן ללמוד מכאן שכיפה כגודל יד, מועילה לכיסוי הראש אף שאינה מכסה את רוב הראש. אולם הג"ר שלמה קלוגר בשו"ת האלף לך שלמה (ח"א סי' ג') נוטה לומר שצריך מדינא כיסוי המכסה את רוב הראשו ולא רק מעלה והידור. וכתב שיש ב' מדרגות בענין גילוי הראש: א. אינו מכוסה כלל - שאז אסור ללכת אפילו כלשהו. ב. מכוסה מעט - מותר ללכת עד ד' אמות. והביא דבריו בשו"ת אגרו"מ (ח"א או"ח סי' א'), והקשה מדברי הפוסקים שהבאנו לעיל, שמוכח שמועיל מעיקר הדין בכיסוי כגודל יד. וכתב שהמהרש"ק הוא דעת יחיד. יש לציין שהגר"ח קנייבסקי שליט"א (בס' דעת נוטה) כתב שמרן החזון איש, הצריך כיסוי רוב הראש, וכדברי המהרש"ק. ברכת ה' עליכם,