• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

שאלה בהבנת רש"י

הרב חיים שרייבר

כ"ג אייר תש"פ
שאלה
בגמרא (פסחים פרק) ישנו דיון בדעת רב יהודה בסוגיית הבאת פרות ממקום שכלו למקום שלא כלו והפוך, רש"י מפרש את ההווא אמינא בדרך של קולא ודבר זה נראה כלא מסתדר כי ישר אחר מביאים תירוץ אחר ודוחים אותו כי יש אמירה של ר"א שרבי יהודה בא להחמיר ולא להקל ואם ההווא אמינא היא קולא למה לא זאת לפני?
תשובה
שלום בסוגיא בפסחים דף נב/א מבררת הגמרא את דעת רבי יהודה. בהוו"א הבינה הגמרא שרבי יהודה מקל שכן זהו פשט לשונו "צא והבא לך אף אתה" - משמע שאין בעל הפירות צריך בער והוא יכול לטעון כלפי אנשי המקום שילכו ויביאו גם הם לעצמם פירות. אכן במהלך הסוגיא מביא רבי אלעזר מסורת שהיתה לו מרבו שרבי יהודה מחמיר. מסורת זו לא היתה לכולם ולכן בתחילת הגמרא הם הבינו כפי שציינתי שרבי יהודה מקל. יום טוב