הציבור הדתי לאומי בעיני החרדים

הרב ש. יוסף וייצן

ל תשרי תשפ"א
שאלה
בשיחה עם אבא שלי החרדי עלו ממנו כמה טענות כלפי המגזר ה"מזרוחניקי" כל זה במטרה לגרום לי לא לשקול לשלוח את ילדיי לממ"ד אשמח לפקוח עייני כיצד לענות הקשר איתו חשוב לי . אבל גם חשוב לי לא לשלח הילדים למקום חרדי. 1. הוא טען שמנין יודעים שחינוך הממ" ד אינו טוב? שיש 20 % נשירה מהדת ושהציבור הדת"ל לא הצמיח גדולי ישראל לטענתו. 2. בציבור הדתי לאומי משקיעים בעולם הזה)תארים בתים רכבים ואל לנו להתעסק בעולם הזה כי כל החיים פה זה נטו בשביל מצוות. קשה לי להתחבר לענין הזה אבל צריכה תשובה מסןדרת שתגרום לו לא לריב. האושר שלי זה לא ראש מעייניו להגיד לו שאני עושה את ההחירות שלי ונשמור על קשר בריא בלי להתערב גם לא עובד. הוא צריך תשובות כדי לדעת שלא איבדנו את ה"נשמה". תודה
תשובה
שלום רב ראשית את צריכה להיות בטוחה בדרכך. גם אנו כציבור מחשיבים את העולם הבא לא פחות מהעולם הזה. אולם התיקון שלנו הוא בעולם הזה. העולם הזה יקבל העצמה בעולם הבא. אולם יש חשיבות שאנו נתקן את העולם הזה מכל הבחינות. עיקר התיקון הוא לגרום לכך שהקב"ה יהיה נוכח בעולם הזה. כיצד הקב"ה נוכח. על כך אמור חכמים שלשה דברים שנשאל האדם ביום הדין. השאלה הראשונה . נשאת ונתת באמונה. כלומר לבנות את העולם בעניני דרך ארץ בצורה ישרה. הקב"ה הוא טוב והוא רוצה שגם העולם הזה יהיה מיושב ומלא טוב. הקב"ה רוצה שהטוב של העולם הה יבוא לא רק בדרך ניסית אלא דרך העמל שלנו כבני אדם. לכן אנו מחשיבים את ערך העבודה וההתעסקות בעניני דרך ארץ בדרך ישרה. הנוכחות הנוספת של הקב"ה בעולם היא על ידי התורה והמצוות. זו השאלה השניה קבעת עתים לתורה. הנושא השלישי זה לתרום לתיקון החברה על ידי בניית משפחה טובה חינוך ילדים ופעולת לקידום תקומת האומה הישראלית. זה כלול בשאלה השלישית ציפית לישועה. באמת הציבור הדתי הלאומי נמצא בתווך בין הציבור החרדי וציבור הישראלי הכללי. יש בכך דברים טובים אולם יש בכך גם סכנה. אנו ציבור שההשפעה של העולם הכללי שלא מחויב למצוות עלול להשפיע עלינו יותר מהציבור החרדי. אולם גם בציבור שלנו זה מאד תלוי בשוני בין קהילות שונות. זה תלוי בתוך הקהילה בשוניבין משפחות שונות. אנו משתדלים להיות אמיתיים לעשות הכל ביושר באמת ביראת שמים ובתפלה גדולה שלא יהיה תקלה במחננו. צריכים גם לשים לב שיש שינויים רבים שעלולים לשנות את מהלך הדברים. קשה לדעת מה תהיה המשמעות של בניית חברה שהיא בחלקה הגדול לא עובדת ובמקרים רבים חייה בעניות. אני באופן אישי לא חושב שמתאים לרוב האנשים לחיות חיי עניות ואני חושש שהדבר יגרום לדברים לא טובים. בכל אופן בנוגע למה שאת אומרת לאביך אני חושב שאין טעם להתוכח. את צריכה לומר לו שאת נאמנת מאד לקב"ה רוצה להיות יראת שמים ולחנך את משפחתך לכך. את חושבת שאת עושה כפי מה שמתאים למשפחתך ושאת שמחה שהסבא יכול לתרום לחיזוק היראת שמים של הנכדים שלו אבל את מבקשת שלא יהיו דברים שלא קשורים לעצם העיסוק בחיבוב המצוות וכדו'. בודאי שאת לא איבדת את "הנשמה". כל טוב