• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות על ה'

אולי ה’ יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים?

הרב ש. יוסף וייצן

ה טבת תשפ"א
שאלה
למה לא? אגב מי קבע\הסיק שהקב"ה הוא כל יכול? נשאל אותו למה הוא התכוון. האם ה' יכול לעשות משולש עם 4 צלעות? האם ה' יכול לעשות שחומר מסוים יהיה ב2 מקומות בו זמנית? (ידוע לנו שכן. קבר משה רבנו) אז לכאורה בעולם שלנו הוא יכול לעשות דברים לא הגיוניים. מה ההבדל בין לגרום למישהו לעוף לבין לעשות משולש עם 4 צלעות? 1 אפשר לדמיין ואת השני לא. האם הוא יכול לעשות דברים לא הגיוניים גם שלא בעולם שלנו? כמו להיות כל יכול ולא כל יכול בו זמנית.
תשובה
שלום רב ה' בחכמה יסד ארץ. החכמה שאיתה הקב"ה ברא את העולם היא הולכת ונגלית. לכן כל דבר לא חכם ולא הגיוני אין לייחס לקב"ה. אולם אין אנו אומרים שאנו יכולים לתפוס והבין את מה שמעבר לחכמה. הקב"ה ודאי הוא מעבר לחכמתו. אלו החלקים שאין לנו בהם יכולת תפיסה. לכן הקב"ה לא יעשה דברים שאין בהם חכמה. אולם מאידך הקב"ה לא מוגבל רק למה שאנו מבינים. כל טוב
שאלות שנשאלו על שאלה זו: