זכויות יוצרים על ספר קודש

הרב נועם דביר מייזלס

ט"ו טבת תשפ"א
שאלה
שלום וברכה. הגיע לידיי צילום של ספר קודש מסוים, שנפוץ מאוד אך נמכר ביוקר יחסית. ואני יודע בבירור שלא אקנה את הספר הזה (אם מחמת היוקר, ואם מחמת שאני לא כ"כ רגיל להשתמש בו). האם מותר לי להשתמש בצילום הנ"ל כל עוד שאני בטוח שאכן לא אקנה את הספר? תודה רבה וייש"כ.
תשובה
שלום וברכה. אם הדבר נעשה לצורך לימוד אישי ולא מסחרי, ואתה לומד ממנו לפרקים, ואכן ברור לך שלא היית קונה את הספר, ניתן להקל. מקורות: במידה והמחבר גילה דעתו שהוא אוסר להעתיק, ישנו איסור העתקה, כיון שיש לאדם בעלות "זכויות יוצרים" על יצירה שהוא עושה (ראה בשו"ת שואל ומשיב מהדו"ק ח"א סי' מ"ד, ובחידושי הגרש"ש בב"ק סי' א') ויש בזה הגיון פשוט. אולם יש סוברים שאין קניין לזכויות יוצרים כיון שזהו דבר שאין בו ממש והוי קנין דברים (שו"ת בית יצחק יו"ד סי' ה'). עם זאת גם לשיטה זו, יש תוקף לזכויות יוצרים מכח דינא דמלכותא דינא, וכן כתב בשו"ת יבי"א (ח"ז חו"מ סי' ט') שיש איסור להעתיק ע"פ דינא דמלכותא דינא וע"פ הסכמה כללית של מחברי ספרים (יש ציין שלפי החוק אסור להעתיק חלק מהותי ביצירה ומותר להעתיק לשם שימוש פרטי, יש עוד פרטים בחוק והדברים עלולים להשתנות), כמו כן יש אוסרים מדין זה נהנה וזה חסר, ויש אוסרים מדין יורד לאומנות חברו. לגבי העתקה חלקית מספר לצורך לימוד, המקל יש לו על מה לסמוך בפרט אם ברור למעתיק שהוא לא היה קונה כיון שבזה הוא אינו מחסר את המחבר (שו"ת שבט הלוי ח"ד ר"ב, שו"ת עשה לך רב ח"ו סי' צ"ד), וכל זה שהדבר לא נעשה לצורך מסחרי אלא לצורך לימוד. כמו כן יש לציין שנחלקו הפוסקים לגבי העתקה של ספר שמופקד אצלך אם מותר להעתיק לצורך לימוד, עיין רמ"א רצ"ב סע' כ' וסמ"ע וש"ך שם ואכמ"ל). לכן בנידון השאלה יש מקום להקל ע"פ האמור ובפרט שהצילום הגיע אליך ולא העתקת אותו בעצמך. מכל מקום אם אתה מתכוון ללמוד את כל הספר ראוי שתקנה אותו, כיון שאז הטענה שלא היית קונה את הספר אינה במקומה. בברכת התורה,