• שאלות אקטואליות

איך צריך להתייחס לאדם שנחשד בעבירות מין?

הרב אוריאל טויטו

י"ב ניסן תשפ"א
שאלה
על רקע הכותרות בימים האחרונים, אם יש חשדות וטענות נגד איש ציבור שעבר עבירות מין, איך צריך להתייחס? האם להאמין? לחשוש בלי להאמין? והאם מותר לעיתונאי לפרסם טענות כאלה? האם זה שונה בגלל החומרה והסכנה שבעבירות כאלו?
תשובה
שלום לך, פרסום של חשדות כלפי כל אדם, צריך להיעשות רק לאחר בדיקה מהימנה של העובדות. כבר קרו בעבר מקרים בהם פרסמו חשדות לא מבוססות על אדם, וגרמו לו צער וסבל נורא, ולסוף התברר שלא היו דברים מעולם. ככלל הפרסום בכלי התקשורת לא תמיד עומד בכללי ההלכה, ויש פרסומים רבים שראוי היה שלא יתפרסמו כלל. אולם פרסום שיש בו להציל אחרים מסכנה, או כדי למנוע סכנות עתידיות, מותר. כך שמותר לפרסם שאדם פלוני חשוד במעשים חמורים, שהתורה השוותה אותם לדיני נפשות (רק לאחר בדיקה מהימנה), כדי להזהיר את הציבור מפניו, וכדי לגרום לגורמי האכיפה להעמידו לדין. במקרים רבים הפרסום גם מרתיע אחרים ובכך מציל נפגעים או נפגעות נוספים. כמובן שאין צורך להאמין לכל מה שמתפרסם, אבל צריך לדעת שלצערנו מקרים כאלה אכן מתרחשים, ויש להיזהר. חג שמח, אוריאל טויטו