• עולם הצומח

ייחורים לצמחים

מכון התורה והארץ

ט"ו אייר תשפ"א
שאלה
שלום התחלתי לאחרונה לטפח צמחייה קטנה משלי. הלכתי לא מעט פעמים למשתלה וקניתי צמחים. ישנם צמחים שדי בעלה בודד כדי להצליח לגדל צמח חדש, לדוגמת סוקלנטים. והמון פעמים התפתיתי לקחת עלים שנשרו מצמחים שונים כדי לנסות לייחר ולהשריש אותם (מה שלא בהכרח יצליח), אך לא ידעתי אם מותר לקחת ככה בלי שאלות וללא תשלום? כמובן שכל העלים האלה לא נשתלים ע"י המשתלה ונרקבים, הם לא מנוצלים וחבל. האם מותר לקחת עלים שנשרו? ושאלה נוספת באותו עניין; האם מותר לקטוף מצמחים שנמצאים בשטחים עירוניים/ציבוריים לדוגמת רחובות וגנים או עצים/שיחים שפולשים לרשות הרבים- לשם נסיון לייחר אותם? כמובן בתנאי שהקטיפה לא ניראית לעין כלל ואינה פוגעת בצמח (ואפילו מועילה, קטיפה וגיזום מעודדים צמיחה מחודשת ובריאה של הצמח) האם זה מותר? תודה!!!
תשובה
בס"ד שלום וברכה אחד התנאים שהתנה יהושע בכניסה לארץ שיהיה אפשר לקחת ייחורים מעצי אחרים, שאין אנשים מקפידים על ייחור מסויים אם אין פגיעה בעץ, ק"ו שלקיחת עלים איננה אסורה מכיוון שאין אדם שמקפיד על כך. אמנם את הפרחים עצמם אסור לקטוף כיוון שזה ממעט את הצמחיה אבל ייחור או עלה מסויים שלא פוגע בעץ או בשיח אין בעיה הלכתית. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי
שאלות שנשאלו על שאלה זו: