- הלכה
- כלים והכשרתם
טאבון לבשרי ולחלבי
שאלה
יש לי טאבון בחצר. רצפת הטאבון עשויה מאבן שמוט והחימום מתבצע באמצעות גז. אני אופה פיצה ישירות על האבן. באיזה אופן מותר לבשל בשר בטאבון?
תשובה
מותר לבשל בטאבון מאכל בשרי בשני תנאים:
1. לנקות את הטאבון ולהכשיר אותו, כלומר להפעיל אותו על חום גבוה למשך זמן שבו גם האבן תתחמם מאוד ותוכשר בכך (האבן תגיע לחום ברמה של ליבון קל, כלומר שאם יניחו נייר על האבן הוא ייחרך).
2. לא להניח בשר ישירות על האבן אלא בתוך סיר וכדומה.
לגבי פסח, האבן צריכה ליבון חמור, כלומר להגיע לחום של 350 עד 400 מעלות, ולאחר הכשר זה הטאבון יהיה כשר לפסח.
נימוקים:
האבן בלעה ישירות טעם חלב, אך מכיוון שמדובר ב"היתרא בלע", אין צורך בליבון ודי בהגעלה או בליבון קל.
מאידך המנהג לא להכשיר כלים מבשר לחלב ולהפך, לכן כתבתי שגם לאחר ההכשר אין להניח את הבשר ישירות על האבן אלא בתוך סיר וכדומה.
לגבי פסח, אנו נוקטים לכתחילה שחמץ נחשב "איסורא בלע", לכן נצריך ליבון חמור.

הגעלה
הרה"ג דוב ליאור | ט מרחשון תשע"ג
הכשרת כלים לאחר מגע בצואה של חיות
הרב יואב חנניה אוקנין | כ"ב שבט תשפ"ב
צלחות וסירים שלא השתמשו בהם למשך שנים
הרב דניאל קירש | י"ב אייר תשפ"ב
הכשרת שיש לפרווה
הרבנות הראשית לישראל | כ"א אייר תשפ"א

הרב מיכאל יומטוביאן
בוגר כולל הדיינות בפסגות, רב קהילת "עמישב", רמלה.

מושגים שונים באיסור גזל
ט"ז שבט תשע"ב

גזל שינה - גזילה חמורה
כ"ו טבת תשע"ב

להודיע על פטירת קרוב
כ"ה אדר תשע"ב

היזק במכללה
י"ז אלול תשס"ט

מה אומרים בניחום אבלים
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ו תמוז תשס"ח
לך בשלום או לך לשלום
הרב אוריאל טויטו | י"ח כסלו תשס"ט

שיבולת שועל (קוואקר)
הרה"ג יעקב אריאל | י אייר תש"ע

מה מברכים על לחמניות מאודות ("באן")
הרב עזריה אריאל | י"א אלול תשע"ט

עלייה להר הבית - דעת הרבנים והליכה אחר הרוב
הרב עזריה אריאל | י"ב שבט תשפ"ג

מה לעשות עם ריבת אתרוגים שביעית?
מכון התורה והארץ | י"א שבט תשפ"ג

בהמשך לשאלת אופניים בשבת
הרב דוד חי הכהן | י שבט תשפ"ג
