שאל את הרב

  • הלכה
  • כלים והכשרתם

טאבון לבשרי ולחלבי

undefined

הרב מיכאל יומטוביאן

ט"ז סיון תשפ"א
שאלה
יש לי טאבון בחצר. רצפת הטאבון עשויה מאבן שמוט והחימום מתבצע באמצעות גז. אני אופה פיצה ישירות על האבן. באיזה אופן מותר לבשל בשר בטאבון?
תשובה
מותר לבשל בטאבון מאכל בשרי בשני תנאים: 1. לנקות את הטאבון ולהכשיר אותו, כלומר להפעיל אותו על חום גבוה למשך זמן שבו גם האבן תתחמם מאוד ותוכשר בכך (האבן תגיע לחום ברמה של ליבון קל, כלומר שאם יניחו נייר על האבן הוא ייחרך). 2. לא להניח בשר ישירות על האבן אלא בתוך סיר וכדומה. לגבי פסח, האבן צריכה ליבון חמור, כלומר להגיע לחום של 350 עד 400 מעלות, ולאחר הכשר זה הטאבון יהיה כשר לפסח. נימוקים: האבן בלעה ישירות טעם חלב, אך מכיוון שמדובר ב"היתרא בלע", אין צורך בליבון ודי בהגעלה או בליבון קל. מאידך המנהג לא להכשיר כלים מבשר לחלב ולהפך, לכן כתבתי שגם לאחר ההכשר אין להניח את הבשר ישירות על האבן אלא בתוך סיר וכדומה. לגבי פסח, אנו נוקטים לכתחילה שחמץ נחשב "איסורא בלע", לכן נצריך ליבון חמור.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il