• דיני ממונות בדרך

נסיעה באוטובוס

הרב משה מאיר אבינר

ז אלול תשפ"א
שאלה
בש"ע ח"מ סימן שס"ג דמי שמשתמש בספינה של חבירו בלי רשות אינו חייב לשלם אגרא אם לא נחית אדעתא דאגרא האם גם באוטובוס הדין כן?
תשובה
שלום וברכה, לענ"ד נראה שהעולה לאוטובוס על דעת שלא לשלם דינו כמי שגר בבית חברו העומד להשכרה שחייב לשלם. ושם לא חילקו האם יורד על דעת שכירות או על דעת גזלנות והטעם לחלק בין גר בבית חברו למשתמש בספינה, משום שגזלן אינו חייב לשלם על ההנאה שהיתה לו מהחפץ הגזול כמו שכתוב בסעיף ג' ( כיוון שיש לגזלן קניני גזילה). אך קרקע אינה נגזלת ולכן חייב לשלם על ההנאה. אוטובוס, כיוון שהעולהמאינו מושך את האוטובוס אין לו קניני גזלה ולכן חייב לשלם על ההנאה. בברכה,