• מגע ותערובת בין בשרי לחלבי

שוקו שהשפריץ לתוך תבשיל בשרי

הרב אביעד תפוחי

ג אדר א' תשפ"ב
שאלה
יום שישי אחד קמתי בבוקר וראיתי שאמא שלי הכינה קציצות בשר ברוטב עגבניות ובטעות כשהכנתי לאחים שלי שוקו השפריץ חלב לתוך הקציצות, מה דין הקציצות אם היו אחרי בישול והיו חמות ובושלו בכלי בשרי והבשר היה המון לעומת החלב שהשפריץ? מה דין המאכל? מה הדין אם היה חם/קר? באיזו כמות היה המאכל הבשרי ואיזו כמות של חלב נפלה לתוכו? מה דין הכלי שבו התבשל המאכל?
תשובה
שלום וברכה, יש הרבה אפשרויות ובהם הדין שונה. ראשית יש לדון כיצד כיצד משערים את היחס בין הבשר לחלב- 1. אם הקציצות הן חתיכות נפרדות- משערים את השוקו מול כל קציצה בפני עצמה. 2. כיון שמדובר בקציצות ברוטב, הרוטב מחבר בין כולן ולכן משערים את החלב מול כל התבשיל (שו"ע סימן צ"ב סעיף ב). 3. משערים מול הכמות של החלב ולא מול כל הכמות של השוקו. אם השוקו נפל לתוך הסיר- א. אם יש שישים בקציצות מול השוקו- מותר ב. אם אין שישים בקציצות מול השוקו- 1. אם הקציצות לא בחום של יד סולדת בו- יש להקל, כיון שאף אם השוקו יד סולדת בו הוא בכלי שני ואינו מבשל (שו"ע קה, ב. עיי"ש בט"ז ובש"ך). 2. אם הקציצות בחום של יד סולדת בו- הן נאסרות שבולעות מהשוקו, וכיון שהן נאסרות והן נבלעות בסיר ואזי גם הסיר נאסר וצריך הגעלה. אם השוקו נפל על הסיר מבחוץ והסיר חם בחום של יד סולדת- 1. אם נפל מעט חלב בסמוך לאש (- שהסיר עדיין על האש)- יש להניח שהכל נשרף, ולכן הכל מותר (סימן צ"ב, סעיף ו). 2. אם נפל על הסיר מבחוץ במקום שיש בצד הפנימי של הסיר אוכל- ביחס לאוכל הרי זה כאילו נפל לתוך הסיר ולכן אם יש בתבשיל שישים כנגד החלב, האוכל מותר. אבל ביחס לסיר נחלקו הפוסקים, י"א שהסיר נאסר, כיון שיתכן שחלק מהחלב לא חדר לתוך הסיר ובבישול הבא של בשרי הוא יחדור פנימה ויתערב בבשר. ויש להקל כסוברים שאם יכול לחדור הרי כבר חדר כעת והתבטל בשישים, ואם לא יכול לחדור הרי שלא יחדור גם בבישול הבא (סימן צ"ב, סעיף ה). 3. אם נפל על הסיר מבחוץ במקום שאין בצד הפנימי של הסיר אוכל- החלב לא חודר ישירות לאוכל ומתבטל בו, אלא מתפשט בדופן הכלי ולכן הסיר נאסר וצריך הגעלה, ואף נהגו לאסור את האוכל שמא האוכל נגע בסיר במקום שנאסר (סימן צ"ב, סעיף ו). בהצלחה רבה.