• דתיים לאומיים וחרדים

דת מה זה בכלל

הרב ש. יוסף וייצן

י ניסן תשפ"ב
שאלה
היה לנו דיון בכיתה עם מורה והיא אמרה לי שאין דבר כזה דתי מה זה דת ושאסור להגדיר וואלה חשבי על זה לבד וממש מעניין אותי האם זה נכון כי ממש הייתי נגד זה שאין דבר כזה דתי או חילוני
תשובה
שלום רב אני מניח שהמורה לא התכוונה לומר שאין מכנה משותף בין מי שמקבל על עצמו אורח חיים שמחויב עקרונית לקיום כל המצוות לבין מי שאינו מחוייב לקיום כל המצוות. יש דרכים רבות כיצד לחלק ולייצר זהות תנועתית שמגדירה את האדם כשייך לקבוצה מסוימת. למשל האם נכון להגדיר שיש ימיניים ויש שמאליים. ודאי שיש מכנה משותף למי שדוגל בתפיסת עולם ימינית או תפיסת עולם שמאלית. האם ניתן לחלק את העם בין כאלו שלאומיים לבין כאלו שמתנגדים ללאומיות היהודית. לכן אני חושב שאי אפשר להתכחש לכך שגם היחס לדקדוק במצוות הוא יכול להיות דרך להשתייכות קבוצתית. אולי המורה התכוונה לומר שלא נכון להקצין את החלוקה. זה לא נכון לומר שכלמי שאומר שהוא חילוני משמעותו שהוא לא מקיים שום מצווה. הרי גם הוא מקיים מצוות רבות בוודאי שהוא מקיים מצוות בן אדם לחברו שהינם מצוות חשובות. אולם אם הוא לא רואה עצמו מחוייב לקיום כל המצוות הוא שונה ממי שכן מחויב. יתכן שהמורה יצאה כנגד המושג דתי. עיקר היהדות והתורה אינה דת וחוק. עיקרה הוא אמונה ואורח חיים שיש לה תולדות רבות. אחת מהתולדות שיש מעשים רצויים. ודאי שמבחינתנו הכי חשוב זה החלוקה בין היות האדם מישראל למי שאינו מישראל. כל מי שהוא מישראל יש בו נשמה ועולם פנימי מיוחד . הסגולה הישראלית יש בה זכויות גדולות שמולידה עימה גם חובות ומחויבות גדולה. כל טוב