• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

ער ואונן

הרב אוריאל טויטו

ז תמוז תשפ"ב
שאלה
במדרש הגדול (מו, יב) כתוב שער ואונן התחתנו בני שבע שנים; אז אם כן למה הקב"ה ענש אותם הרי עדיין לא היו בר מצווה?
תשובה
שלום לך, מקורו של המדרש שציינת, הוא בסדר עולם רבה, שכתב שער בכור יהודה נשא אישה בגיל שבע ונענש ומת בגיל שמונה. בעל סדר עולם רבה, סבר שכל המסופר בבראשית פרק לח [=מעשה יהודה ותמר] התרחש לאחר מכירת יוסף, ולכן נדחק בספירת השנים, ופירש שהבנים נישאו בגיל שבע. חלק מן הפרשנים חלקו על הנחה זו, ופירשו שנישואי יהודה ללבת שוע התרחשו עוד קודם למכירה, וגיל הבנים בעת נישואיהם היה גדול יותר. מה שמסביר את אחריותם על חטאם. מכל מקום לשיטת המדרש יש לומר שמכיוון שבני יהודה היו מוכנים לנישואין בגיל צעיר זה, כנראה כבר הייתה בהם בשלות ויכולת לקיחת אחריות על מעשיהם [=כפי שנראה מן הסיפור] ולכן נפקד עליהם העוון. בנוסף, יתכן ויש להסביר זאת על פי דברי הרמב"ן (על אתר), שכתב שבניו של יהודה חטאו, אבל העונש בא עליהם בחטאו של אביהם במכירת יוסף. בברכה אוריאל טויטו