• מעשר כספים - ממה?

שימוש בכספי מעשר לטובת חוב לביטוח הלאומי

הרב שמואל אריאל

כ"ט כסלו תשפ"ג
שאלה
שלום, אשמח לשאול. ביטוח לאומי החליט לשלוח לי מכתב חוב לתשלום רק בדיעבד, מדובר על תקופה של לפני חצי שנה והם לא התריעו לי באותה התקופה (מאז החוב תפח מאז וקיבל גם ריבית). אני מעשרת במשך שנים, כנראה שבאותה התקופה לא היה לי ממה אז לא עישרתי. השאלה שלי היא האם אני יכולה לשלם את החוב מכספי המעשר? מצבי הכלכלי כרגע לא מזהיר במיוחד, כן יש לי כסף לא ממעשר לשלם את החוב אבל אז לא יישאר לי כסף לעצמי. תודה רבה
תשובה
שלום וברכה! על פי האמור בתשובה הקודמת, אם באותה תקופה לא עבדת ולא נתת מעשר כספים, אין מקום להפחית את התשלום הזה מן ההכנסות שעליהן את נותנת מעשר, כיוון שבאותה עת לא היו לך כלל הכנסות. ולגבי השאלה שלך, האם אפשר לשלם את החוב מכספי המעשר – זה לא אפשרי, כיוון שהמעשר אמור ללכת לצדקה, ולא לכיסוי חובות שאת מחוייבת בהם לגופים שונים. יחד עם זאת, אם מצבך הכלכלי דחוק באופן שאת מתארת, שאם תשלמי את החוב לא יישאר לך כסף למחייתך, אינך מחוייבת לתת מעשר כספים בתקופה זו (שו"ע יו"ד רנ"א, ג). כלומר, שאין להחשיב את התשלום הזה כאילו זו נתינה של מעשר, אבל את פשוט פטורה מלתת מעשר כעת, עד שהמצב הכלכלי ישתפר בעז"ה.