• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה לנשים

לימוד תורה לנשים

הרה"ג יעקב אריאל

ט"ו אדר תשפ"ג
שאלה
שלום לכבוד הרב שליט"א אני בת 16 אשר אוהבת מאוד ללמוד תורה, אני משקיעה רבות מזמני הפנוי בלימוד גמרא, הלכה, אמונה, תנ"ך בעיון ושאר ספרי התורה הקדושים. התחלתי ללמוד לפני שנה וחצי, דווקא כשכבר הייתי עם רגל וחצי מחוץ לדת, כבר לא הקפדתי על שמירת שבת ותפילה. ולימוד התורה החזיר אותי למסלול ב"ה. ב"ה אני מקבלת הרבה סיעתא דשמיא בלימודי הקודש ומצליחה גם למצוא זמן פנוי לכך וגם באמת להבין לעומק את הדברים. כידוע ישנה מחלוקת באשר ללימוד תורה לנשים, וכמיטב הבנתי רוב גדולי הדור (לא כולם, אך הרוב) בעבר ובהווה, בין מהציונות הדתית בין מהמגזר החרדי, מתנגדים ללימוד תורה לנשים וזו סוגיה עמוקה. קשה לי עם האמרות האלו, אם רק היו יודעים כמה התורה מחיה אותי ונותנת לי כוח, בשבילי התורה זה כמו אוויר לנשימה. מאז שהתחלתי ללמוד תורה (בייחוד גמרא) הידע שלי השתכלל בתחומים רבים, לא רק בתחום התורני. למדתי לדבר ולכתוב בשפה גבוהה ועשירה יותר, העשרתי את הידע שלי בהיסטוריה יהודית וכללית ואף במדעים. רציתי לשאול מה דעת כבוד הרב בנושא? פניתי דווקא אל הרב מפני שאני לומדת גם באולפנה גמרא, ורב האולפנה שמלמד את המקצוע (לא אגיד את שמו) הוא תומך נלהב בלימוד תורה לנשים, ולפי דבריו הוא מתייעץ עם כבוד הרב פעמים רבות והולך על פי פסקיו. אז רק לדעת מה כבוד הרב חושב על לימוד תורה לנשים. תודה רבה
תשובה
להלכה למעשה אין מחלוקת בנושא. אומנם נשים אינן חייבות בלימוד תורה אך לא אסרו על אישה המעוניינת בכך ללמוד תורה בכל הדורות היו נשים שלמדו תורה. הן היו מעטות, אך היו ואף הוערכו על כך. זו לא הייתה דרך לרבות, לכן גם לא עודדו זאת. בדורות האחרונים נשים החלו לרכוש השכלה כללית ולא ייתכן שרק תורה תיאסר עליהן החפץ חיים פסק שבדורנו נשים חייבות ללמוד תורה. הוא המליץ בעיקר על תחומים מסוימים אישה האוהבת תורה והיא לומדת לש"ש והתורה מחזקת את יראת השמים שלה רשאית ללמוד תורה בכל מקום שליבה חפץ