- תורה, מחשבה ומוסר
- שאלות כלליות
שאלה
לרב שלום וברכה
יש לי בעיה נפוצה שמלווה אותי זה הרבה שנים ובמיוחד מאז נכנסתי לעולמה של תורה - תחושת ההחמצה.
לא מעט פעמים יוצא לי להרהר בשאלה הנודעה: "מה היה אם", או "איזה פספוס שלא עשיתי את הדבר ההוא כשיכולתי או כשהייתי צעיר יותר". לפעמים מדובר בדברים שהם לא היו ריאליים באמת אבל המון פעמים מדובר בדברים שהיו מונחים לנגד עיניי, חשיבותם לכאורה הייתה ידועה ובכל זאת לא עשיתי אותם, במיוחד בתחום ניצול הזמן, בין אם זה בישיבה או בצבא, ללימוד תורה והחכמה כללית בתחומים חשובים, שהיה הרבה זמן ובסוף הלך על דברים בטלים לרוב (בעיקר בצבא שיש זמן פנוי).
ידוע לי שזו עצת היצר, וכל יום הוא יום חדש וברור לי שאני עוד צעיר, אבל לא מרפה ממני המחשבה הזו, שיכלתי להיות במקום כל כך יותר טוב ומתקדם אילו רק הייתי משכיל לנצל יותר את הזמן.
איך ממנפים את התחושות האלו כבוד הרב? איך ממשיכים ועושים תשובה ומנצלים את הזמן בלי לשקוע במחשבות שווא כאלו ואחרות?
תודה רבה מראש לרב וחודש אלול מוצלח!
תשובה
שלום
שאלתך מעסיקה אנשים רבים בעולם, וזה כבר סימן טוב, בשביל ההרגשה שלך שאינך אדם "מוזר" אלא נורמטיבי עם קושי מסויים ומוגדר מאד!
אביא לפניך מספר עצות שליקטתי - איך להתמודד עם תחושת ההחמצה ואפילו מהפחד שפעמים מתלווה לאדם על מה שהחמיץ.
א. לקבל את העובדה שלפעמים נפספס דברים - כאשר יש ידיעה מקדימה ל"פספוס או להחמצה" הדבר לא מוציא אותנו משלווה אלא מכניס את האירוע לסדר היום "הרגיל" שלנו.
המוכנות לקבל את העובדה שבחיים אי אפשר להספיק / לעשות הכול מחדדת אצלנו את המשמעות של יכולת הבחירה בחיים – בחירה משמעה שיתר האפשרויות מתבטלות!
ב. סולם ערכים - כפי שציינת, וכפי שידוע, קיימים אינסוף רצונות בקרבנו. אם ננסה למלא את כולם נשאר תמיד בתחושת חוסר. אם תסדר את הערכים שלך בצורה נכונה ותדע מה הדברים החשובים ביותר בחיים שלך, תוכל לחיות בשקט נפשי מתוך ידיעה שאתה פועל נכון ובצורה ישרה ולא אימפולסיבית.. ובהקשר לנקודה הקודמת - הרווח הנוסף יהיה שאנו יותר נדייק את עצמנו בבחירות שלנו ולהרוויח את מה שבאמת טוב עברונו.
ג. להתענג מהרגע - לחיות את הווה, להעריך את הרגע. להרגיש את החוויה הנוכחית. דבר זה יכול להתחיל בקפה של הבוקר או בשמיעת מוזיקה מסויימת בהקשבה מלאה. להתנתק ממכשירים סלולריים ומהשעון ולהיות בהוויה כאן ועכשיו. במקום להתמקד במה אנו עלולים להחמיץ, יש לשנות את המיקוד ולהתמקד בכאן – בהנאות הקיימות כאן ועכשיו.
ד. לבחור בחוויות הממלאות בסיפוק - תמיד יהיו אנשים שיש להם יותר או שהספיקו יותר, וכן מה היה קורה לי אילו... ולכן, כל היגררות להשוואות תמיד תביא תחושת הפסד ותחושת החמצה ותסכול.
עדיף להסתכל על החוויות שממלאות אותנו, לתת דגש במה ממלא אותנו בסיפוק רוחני ובתענוג של עשייה ומימוש הכוחות.
ה. להפחית את הזמן ברשתות החברתיות - קבוצות האינטרנט, הוואטסאפ והטלגרם - הרשתות החברתיות מציגות מצג שווא של חיים מושלמים ומאושרים. אנחנו מוצפים בדימויים של החיים הטובים. למרות שאנו יודעים בוודאות שלא הכל אמיתי ושלכולם יש התמודדויות בחיים. חובה להתנתק מחשבונות שגורמים לנו להרגיש "פחות" או להרגיש חרדה. והכי חשוב (חוזר לסעיף ג' ו-ד') - להשקיע יותר זמן בהווה - באנשים, בחוויות וביצירת חיים מספקים בתוכן ושמחה.
בהצלחה רבה