ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- השכמת הבוקר ושינה
- ברכות השחר
שאלה
שלום רב, אני עובדת במשמרות לילה. מסיימת בסביבות 7-8 בבוקר והולכת לישון.
אשמח לדעת כיצד עלי לנהוג לגבי תפילת השחר - האם להגיד חלק מהברכות לפני שאני הולכת לישון? או להגיד את כל הברכות רק לאחר שאני קמה (בסביבות 12 בצהריים?)
תודה רבה
תשובה
שלום וברכה,
יש לומר את ברכות השחר לפני שאת הולכת לישון.
אגב, אפשר לברך את ברכות השחר כבר מחצות הלילה.
אך לגבי ברכת לשכוי בינה יש אומרים שלכתחילה אין לברך אותה עד עלות השחר אם לא שמע קול תרנגול (עי' משנה ברורה מז לא). והפוסקים הספרדים לא חששו לזה וכתבו שגם ברכה זו אפשר לברך לכתחילה מחצות (בן איש חי וישב יג, כף החיים עא ד, יחוה דעת ד ד).
מקורות והרחבה:
נחלקו הפוסקים עד מתי אפשר לברך ברכות השחר.
כתב המשנה ברורה (סי' נב ס"ק י) שלכתחלה צריך ליזהר שלא לאחר הברכות יותר מד' שעות על היום, אך בדיעבד על כל פנים יכול לברך אותם עד חצות, כי כן מוכח מהרבה אחרונים שלא הפסיד הברכות אחר ד' שעות, והמקיל לסמוך בדיעבד על הגר"א ועוד גדולים, ולברך אותם אחר חצות אין למחות בידו.
ובכף החיים (עא ד) כתב שמשום ספק ברכה לבטלה אין לברך אחר ד' שעות.
והבן איש חי ברב פעלים (ח"ב סי' ח) כתב שאם לא בירך בבוקר יכול לברך עד החשכה. וכן כתב הגר"מ אליהו (מאמר מרדכי לימות החול פרק ו) שאין לברך אחרי השקיעה.
וביחוה דעת (ח"ד סי' ד) כתב שבדיעבד אפשר לברך גם בלילה.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר























