• מבנה בית הכנסת

סידור בית כנסת

הרב דוד חי הכהן

כ"ז טבת תשס"ו
שאלה
1. איך צריך לסדר את כיסאות בית הכנסת, האם ניתן לסדר אותם בצורת האות ח או האם חייבים לסדר אותם בשורות כשחזית הכסא להיכל? 2. איך הרב של בית הכנסת צריך לשבת כאשר פניו לציבור או להיכל? האמור צריך להיות לפי נוסח ספרדי / ירושלמי.
תשובה
1- אין דין מיוחד בסידור כסאות בית הכנסת, ניתן לסדרם גם בצורת ח' או כשחזית הכסא מופנית להיכל.מתוך ראיית בתי כנסת קדמונים בארץ וכמו כן בתי כנסת, כפי שנראו בתמונות באיטליה ובארצות המזרח, נראה שבזמנם העדיפו את צורת האות ח'. ובימנו נהוג יותר לסדר בשורות הפונות אל ההיכל. 2- לפי הנזכר בחז"ל ובספרי הלכה, ראוי שרב בית הכנסת ישב כשפניו אל הציבור, ויש מקומות שנהגו, כנראה מתוך ענווה שגם הרב פונה אל ההיכל. ברור, שאם לרב יש תפקיד להשגחה על עניני הציבור ראוי יותר שיהיו פניו אליהם, כדי שיוכל לפקח על הנעשה.