• דיני ממונות בדרך

נסיעה במונית ללא מונה

הרה"ג יעקב אריאל

א שבט תשס"ג
שאלה
המקרה: ראובן רוצה לעלות לנהג מונית. א. מה הדין באם הנהג מציע שהנסיעה תהיה ללא מונה, ובזה בעצם הוא מציע "לגנוב" את מס הכנסה , האם מותר לי לעלות לנהג מונית כזה? או שיש בזה "לפני עור"? ב. האם מותר לראובן (הנוסע) להציע שנסיעה תהיה ללא מונה? [ ג. על מי מוטלת החובה להודיע למס הכנסה (על הנהג או על הנוסע) נפ"מ תהיה למשל בסע’ א’ : האם מותר לעלות על נהג שמציע שהנסיעה תהיה ללא מונה. אם החובה לדווח על ההוצאות הוא חובה המוטלת על הנהג- זה עניין שלו שהוא לא מדווח. אך אם החובה על הנוסע- אז נראה לכאורה שיחול איסור על הנוסע לעלות לנהג מונית כזה.
תשובה
נסיעה ללא מונה היא עבירה על החוק ויש בה איסור גזל. איני יודע מי עובר על החוק, הנהג או הנוסע. זאת יש לשאול משפטנים המומחים בנושא. גם אם נניח שהעובר על החוק הוא הנהג הנוסע מסייע לו בדבר עברה. לכן, על הנוסע לשלם לפי מונה.