• כיבוד הורים פוגעים ומתעללים

כבוד אב, בכל מקרה?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ח סיון תשס"ו
שאלה
מתי פגה חובת כיבוד אב, אם בכלל קיים דבר כזה "פגה חובת...", אדם שלא מכיר בילדיו שלמעשה המתין, (בקוצר רוח תוך מילוי צרכים בסיסיים בלבד), עד שיתבגרו ויעזבו את הבית ורק אז פירק את המשפחה וגירש את אשתו אם ילדיו. מדובר בהזנחה מכוונת של הילדים (בד בבד עם רכישת דירה נוספת ונכסי זהב לעצמו) ותכנון הגירושין עם עזיבתם את הבית (תום החובה החוקית של האב כלפיהם, אולי). המצב היום הוא שלא ניתן לאתר את האב, אין קשר בין האב לאם למעט תביעות כספיות שנמשכות כבר שנים, הקשר של הילדים הוא עם האם למעט הבן הבכור שמקיים עם האב קשר רצוף. השאלה היא האם על הילדים שהקשר שלהם עם האב נותק עם עזיבתם את הבית (ואפשר לומר גם בעת שהותם בבית) יש חובה ליזום קשר ולפעול לכבד אותו לפי ההלכה?
תשובה
על פי ההלכה מכוון שהאב ניתק את הקשר עם בניו זאת אומרת שהוא אינו מעונין בקשר. אם כן לא מוטל עליהם ליזום קשר איתו מצד דיני כבוד אב. אלא אם כן הם מעונינים בקשר זה.