• שאלות הלכתיות כלליות

ציוד צבאי מוזנח

כולל דיינות פסגות

כ"ד תמוז תשס"ו
שאלה
בבסיס שלי יש מגורי בנים. כעת, לפני כ - 4 חודשים כל החטיבה עזבה, והחדרים נשארו ריקים, פתוחים ופרוצים לכל. מצאתי שם מספר מחסניות ריקות. כעת, לי "נעלמו" מחסניות, ואני צריך להזדכות על מחסניות, האם מותר לי לקחת את המחסניות הזרוקות באחד החדרים שהוא פרוץ לכל עובר, ומה בדבר שאר הציוד הזרוק שם, מותר לי לקחת אותו?
תשובה
שלום רב, כל חייל המקבל ציוד מן הצבא זה על מנת להשתמש בו ולהשיבו בסיום תפקידו, ובזמן זה הוא בגדר "שומר". במידה והחייל מאבד ציוד יש מצוה להשיב לו את האבידה. במקרה שלנו, מדובר בבסיס שננטש ובלתי אפשרי לאתר את הבעלים לא ניתן לקיים מצות השבה, וגם נראה שיש יאוש בעלים. מבחינת הצבא, הצבא עובד בצורה מסודרת של רישום הציוד וכל יחידה חותמת בקבלת הציוד ומזדכה במסירתו. במידה ויש חוסרים מפקד היחידה עולה מת"ש ברמה היחידתית ומשלם לצבא עבור החוסרים. לכן, לצבא אין כאן חוסר ממוני. כמו כן הסביר לי קצין תחזוקה שלצבא אין הקפדה אצל איזה חייל נמצא הציוד, העיקר שישתמשו בו לצורך צבאי, ושבסה"כ לא יחסר ליחידה. ואם בסופו של דבר יחסר לה מפקדה יעלה מת"ש כאמור. בבסיס שננטש היחידה כבר עלתה מת"ש, לכן מותר לחייל המוצא להחזיק בציוד שמצא לצורך שימוש צבאי. ברוב המקרים אין גם למי להחזיר בתוך היחידה משום שלמי שתחזיר (מ"פ, רס"פ, קת"ח) כולם יספחו זאת לאוצר הפרטי או הפלוגתי שממילא אתה חלק ממנה. לכן הינך יכול לשמור אצלך את הציוד הנצרך לך, את מה שלא נצרך עליך למסור לאחד מהנ"ל על מנת לאפשר שימוש לחייל אחר הנצרך לציוד זה. אולם, יש לחלק בין צל"מ לציוד רגיל כי לגבי צל"מ ודאי שצריך להחזיר לצבא משום שיש כאן עניין בטחוני שהצבא מקפיד עליו ואם חייל עלה מת"ש על ציוד כזה ואח"כ מצאו אצלו צריך למוסרו לצבא ולדרוש בחזרה את כספו. בברכה, הרב ניר אביב.