• נחשב נדר?

נדר על תרומה

הרב דוד חי הכהן

א כסלו תשס"ז
שאלה
בקשר לנדר במחשבה. למשל על תרומה. עם במחשבה מישהו חושב עם המילה "נדר" אבל הוא לא מתכוון בלב שלם. כאילו אין בכוונתו לעשות זאת. כאילו במחשבה אמר אני נודר ... אבל לא בלב שלם בלי שליטה. ובמקביל אומר או אחרי אומר "בלי נדר ". האם זה נחשב. והאם נדר של מצווה נחשב במחשבה. כלומר אם מישהו במחשבה למשל נודר שיעשה מצוות. עם המילה נודר (אני נודר...)". אבל בלי שליטה בלי כוונה מלאה לכך, באותו הרגע. לא יצא בשפתיים ולא בפה, צכלומר נאמר . האם נחשב כנדר?
תשובה
א) אם אמר נדר בליבו אפילו לא בטוח שגמר את ההחלטה כדאי לקיים בפרט בעניני צדקה ואם קשה מאוד יש לעשות התרת נדרים, ואם אמר בפה בלי נדר מיד אין צורך להתיר. ב) צריך מאוד להזהר לא לומר אפילו במחשבה את המילה אני נודר כי עלול להיות שאדם חושב והוא גם אומר בשפתיים בלי שישים לב. ואם ברור ללא ספק שלא אמר בשפתיים אין נדר בלב מלבד צדקה. כדאי להתרגל לא להשתמש במילה נדר לא בפה ולא בלב.