• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

בלבול בלימוד הלכה

הרב דוד חי הכהן

כ טבת תשס"ז
שאלה
הייתי מאוד רוצה שיזקף לזכותי שלמדתי את כל תחום ההלכה כמו בגמרא, במשנה ובמקרא. יש לי בזה כמה שאלות: כשלומדים גמרא ומסיימים את הש"ס, ניתן להשיג אפילו בקיאות רבה וכן במשנה, אבל מהו תחום ההלכה, איך מקיפים את כל לימוד ההלכה, הרי השו"ע עם כל נושאי כליו ופוסקי דורנו איש לפי עדתו זה ים עצום וגדול, האם מספיק ללמוד את מנהגי ודיני העדה כדי לצאת ידי חובה לימוד ההלכה?
תשובה
במצות לימוד התורה יש חובה וזכות ללימוד כל המשנה והגמרא ברייתות ותוספות ומדרשי אגדה. אך לימוד ההלכה לא נעשה לשם מצות לימוד התורה אלא כדי לזכות לקיים את כל המצוות ולא להיכשל בעבירות לשם כך מן הראוי ללמוד ספרי הלכות המקובלים באותה עדה. רק מורה הלכה חייב להקיף ספרים רבים כדי להורות לכל השואלים. בכל אופן הייתי ממליץ להשתדל להקיף לפחות את כל הרמב"ם, ואם אפשר גם את הטור והשולחן ערוך.