• תורה, מחשבה ומוסר
  • עולם הבא ותחיית המתים

תחיית המתים גוזלת?

הרב בנימין במברגר

ז אלול תשס"ז
שאלה
1. אומרים שהתורה קדמה לעולם, אם כך, כיצד יתכן שבתורה כתוב על אברהם, יצחק יעקב, יציאת מצריים, כיבוש א"י. והרי אלו קרו אחרי כתיבתה? 2. אנו חיים בעולם הזה על מנת לזכות לעולם הבא. אם כך, תחיית המתים, גוזלת זכות זו מאיתנו שכן היא מונעת מאיתנו את החיים בעולם הבא?
תשובה
1. את התורה כתב משה רבינו על פי דברי ה' ואת הפרשות שקדמו לתקופתו כתב על ידי נבואת ה'. בכל אופן, הביטוי "קדמה לעולם" פירושו בחשיבות, כלומר, הקב"ה ברא את עולמו על פי התוכנית האלקית המתגלה לנו בתורה. וזה מה שדרשו חז"ל: "יום השישי" - מדוע נקרא יום שישי של הבריאה בה"א הידיעה? לומר שכל הבריאה תלויה ביום השישי שבו ישראל יקבלו את התורה. 2. הרמב"ם בהלכות תשובה (ח ז) כותב שאין כח באדם להבין בדיוק את משמעות הטוב של העולם הבא וכדבר חז"ל שכל הנביאים לא התנבאו אלא לימות המשיח אבל העולם הבא "עין לא ראתה זלתך". ובכל אופן, עולם הוא עולם הנשמות שבא לאחר תחיית המתים. תחיית המתים היא שלב בדרך לעולם הבא.