• תחנון

נפילת אפיים לפי מנהגי בבל

הרב דוד חי הכהן

ח אלול תשס"ז
שאלה
בהמשך לתשובה היפה שכתב הרב לגבי נפילת אפים באתי לחזק את מנהג בבל שהוזכר כאן לפי מה שכתב רבי יעקב רקח בשולחן לחם הפנים על מנהגי לוב בנפילת אפים סימן תקפ"א וז"ל: "..אמנם נראה ליישב המנהגים אלו כפי מה שכתב הריב"ש ז"ל סימן תי"ב, והביאו גם כן מור"ם ז"ל בדרכי משה סימן קל"א, דנפילת אפים היא רשות ולכך תלויה במנהג. יעויין שם. ומאחר שכן, כיוון שכך נהגו במקום הזה, היכא דנהוג נהוג ואין לבטלו. וכדמוכח נמי מהרב מטה יהודה ז"ל סימן זה בכיוצא בזה. והביאו גם הרב המגיה בשלמי צבור ז"ל דף ש"ד עמוד ג’". "והביאו גם כן הרב קמח סלת ז"ל דף קמ"ג עמוד ג’, וזה לשונו. וזה תמיד שלא לשנות מהמנהגים כלל וכלל, שכיון שנתקנו ימים מקדם על ידי רבנים וגאונים ז"ל, וכל המשנה ידו על התחתונה, ואינו אלא טועה ונקרא פורץ גדר, דגל מנהג ומנהג יש לו שורש וצינור למעלה, יעויין שם. ומאחר שכן, מי אשר יערב אל לבו לבטל מנהג זה שנתקן מימות עולם, והיו שם רבנים גדולים ולא מיחו בידם, ומה גם לפי מה שכתב הריב"ש ז"ל כי נפילת אפים רשות ותלויה במנהג".
תשובה
תודה ויישר כוח על הציטוטים מהגדולים המחזקים את מנהגי ישראל. זכות שמירת מסורת אבות תעמוד לך ולב"ב אכי"ר.