• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

אין בית דין יכול לבטל דברי בית דין אחר

הרה"ג יעקב אריאל

י כסלו תשס"ח
שאלה
הכלל ההלכתי שאין בי"ד יכול לבטל דברי בי"ד אחר אלא אם כן גדול ממנו בחכמה ובמניין קשה לי מאוד: א. באיזה מקרה אם בכלל יוכל להיות בית דין גדול מבתי הדין שהיו בתקופות המשנה, התלמוד וגאונים? ב. באופן כזה כמעט ואי אפשר לבטל גזירות שכל סיבתם בטלה מזמן והתורה שבעל פה הופכת להיות בדיוק הפוך ממה שהיא צריכה להיות, במקום להיות הביטוי האלוקי למציאות המשתנה, היא הופכת להיות מקובעת וסטטית בלי אפשרות לשנות ולבטל בהתאם לצרכי הדורות השונים.
תשובה
האם לא שמעת על ספרות השו"ת הענפה העוסקת בכל תחומי החיים הדינאמיים? היא עוסקת בכל נושא מודרני ברפואה בחשמל בחקלאות באינטרנט וכו' וכו' , כדי ליישם את עקרונות ההלכה בתנאים המשתנים בכל דור אין צורך לבטל שום פסיקה אלא רק בידע רחב ובהבנה עמוקה הן של ההלכה והן של המציאות המשתנה.