• שאלות כלליות

"פושעי ישראל בגופן" - תפילין

הרב שלום אילוז

י"ח אדר א' תשס"ח
שאלה
"פושעי ישראל בגופן" - זאת ההגדרה ליהודי שלא מניח תפילין. כלומר, היהודי עשה פשע כלפי הגוף שלו בכך שהוא לא הניח תפילין. מדוע חכמים בחרו לקרוא ליהודי שלא מניח תפילין "פושע ישראל בגופו"? הם יכלו לבחור מצוה אחרת כמו ברית מילה שגם היא מצוה חשובה, והיא נקראת אות או לבחור מצוות אחרות שנעשות על ידי הגוף כמו: נטילת לולב, טלית. מה מיוחד כל כך במצות התפילין?
תשובה
עיין במהרש"א על מסכת ר"ה (יז.) שמסביר שדוקא על תפילין נאמר פושעי ישראל בגופו, כיון שעל תפילין מובא דבעינן גוף נקי כאלישע בעל כנפים.