• הפטירה והשבעה

שבעה על אחות כופרת

הרה"ג דוב ליאור

י ניסן תשס"ח
שאלה
יש לי אחות, שנכון להיום, היא לא מאמינה שיש בורא בעולם וזאת לא בגלל שהיא גדלה לא גדלה בבית דתי אלא כן הוא שהיא גדלה בבית מסורתי אולם בגיל 18 עלו לה מחשבות. ואני מציין שהיא למדה בבית ספר דתי אולם כיום היא מחפשת הוכחה מדעית שיש בורא לעולם לא רק תאוריות. נראה לה שאנחנו סתם נשענים על כלום אף על פי שהיא לא חקרה אם יש או אין בורא לעולם. ושאלתי בבקשתי, היא מודה בפני שהיא אוכלת אוכל "לא כשר" וכו’, אני שואל סתם ללימוד, אם משהו במשפחה שיש לו אח או אחות כזו והם נפטרים בלא תשובה, האם יושבים עליהם שבעה או נקברים שבבית עלמין של יהודים וכו’?
תשובה
בהלכה מוזכר ש"פורשים מדרכי ציבור", אלו שלא היה איכפת להם כלל הנהגת עם ישראל, יש שוני לעניין השבעה. השאלה היא האם היא כופרת במודע או סתם מחוסר ידע. יכול להיות שבדור שלנו, אלו הכופרים במודע הם מעטים מאוד, הרוב נוהגים כך בגלל האווירה הכללית, הם חושבים שזו התרבות, הם רואים שגם נבחרי ציבור חיים ללא שמירת תורה ומצוות. אינני חושב שזה עד כדי כך, אלא אם כן היא תצהיר בריש גלי שהיא שייכת לכת שלא מאמינה בדברים שבקדושה. אם זה כך, זה נקרא "פורש מדרכי ציבור", אם זה לא כך צריך לדון לכף זכות. בקבורה אין הבדל.