• בגינה ובשדה

נטיעה באדניות בשמיטה

מכון התורה והארץ

כ"א אייר תשס"ח
שאלה
מה ההגיון שמאחורי האיסור לטעת באדניות בגובה 3 קומות בשנת השמיטה? שמעתי שזה יונק מהקרקע? זה ריאלי? אשמח להסבר.
תשובה
שאלת יניקת העציצים ואיסורי חז"ל אינם שייכים "בריאלטי", אלא אלו תקנות קבועות שחז"ל בחכמתם הרבה בראייה עתידית קבעוה. על כן חז"ל אמרו שאפילו עציץ שאינו נקוב אסור, ואילו עציץ נקוב הוא כקרקע ממש. יש מספר הסברים האם עולה יניקת האדמה לצמח או שהצמח בסופו יחדור לאדמה, ועל כן נקבעה הלכה שכאשר הנקב מול הקרקע יש לצמח יניקה מסוימת, אין הכוונה ליניקה של מים אלא של טיב הגידול. אמנם אתה כותב "לא ראלי" אבל יש מחקרים שמורים שרעננות הצמח שעומד מול קרקע היא גבוהה מרעננות צמח שהוא על משטח מנתק. חכמים קובעים שכאשר הצמח הוא מול קרקע ואפילו גבוה 50 מטר ישנה השפעה מסוימת או שחכמים לא רצו לקבוע גבהים ומדות משתנות על כן תקנו תקנה כוללת. בראשונים ישנה דעה שיניקה היא רק עד מטר, אבל אנו מכריעים להלכה שאין גובה קובע וכל עציץ שהוא נקוב או העלים מול הקרקע דינו כעומד בקרקע עצמה. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי