• הנחת התפילין

ביטול תפילה ותפילין לאדם חולה

הרה"ג יעקב אריאל

כ אב תשס"ג
שאלה
אם מישהו אינו חש בטוב וקשה לו להתפלל מה דינו? האם הוא יכול שלא להניח תפילין?
תשובה
מצות תפילין היא מצות עשה מהתורה ואין לבטלה. רק חולה שאינו מסוגל להניח תפילין או פצוע קשה בידו ובראשו שהנחת תפילין גורמת לו כאבים עזים עד שאין לו כל אפשרות להניח תפילין יכול להימנע מלקיים את המצוה. חז"ל התיחסו לביטול מצוה זו בחומרה יתרה וכינוה קרקפתא דלא מנח תפילין. מעיקר הדין יוצאים ידי חובת תפילין בזמן קצר ביותר אם כי ראוי להניחם בזמן ק"ש ותפילה. חולה יכול לקצר את זמן ההנחה לפי יכולתו.