• תחנון

תחנון למי שאחר למניין

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה תמוז תשס"ח
שאלה
1) הגעתי באיחור לתפילה והתחלתי שמונה עשרה כשהחזן התחיל חזרה (אמרתי איתם קדושה רק לא התפללתי עם הציבור ביחד שמונה עשרה). באותו יום לא אמרו תחנון, האם גם אני לא צריך להגיד? ואם אמרתי איתם קדושה, אבל לא התחלתי שמונה עשרה כשהחזן התחיל חזרה, ולא אמרו באותו יום תחנון, האם אני גם במקרה כזה לא צריך להגיד תחנון? 2) אמא שלי באבלות על אמא שלה והאחד-עשר חודש נגמרים באב. אנחנו רוצים לעשות לה מסיבת הפתעה במסעדה (בתקופה זו מכיוון שזו גם חופשה), האם זה מותר מבחינת האבלות?
תשובה
1. היות והתפללת במניין שלא אמרו תחנון גם אתה לא אומר. אתה נגרר אחרי הציבור גם אם לא התפללת שמונה עשרה עם החזן, מכיון שאתה מתפלל באותו מניין. 2. האבלות נמשכת 12 חודש. השנה זו שנה מעוברת תבררו אם לא עברו כבר 12 חודשים. שהאבלות נמדדת לפי חודשים ולא לפי שנה. יכול להיות שכבר בתמוז הסתיימו 12 חודשי האבלות.